Mikko Niskanen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mikko Niskanen
Mikko Niskanen.jpg
FødtMikko Johannes Niskanen
31. januar 1929
Äänekoski
Død25. november 1990 (61 år)
Helsingfors
Gravlagt Malmin hautausmaa
Ektefelle Vuokko Niskanen (19741978)
Beskjeftigelse Filmprodusent, filmregissør, skuespiller, manusforfatter, filmskuespiller
Nasjonalitet Finland

Miko Niskanen (født 31. januar 1929 i Äänekoski, Finland, død 25. november 1990 i Helsingfors) var en finsk filmregissør. Hans filmer fokuserte sterkt på å bringe frem problemene i det finske kontemporære samfunnet. Oppvekst, selvrealisering og seksualitet er også temaer som blir tatt opp i filmene hans.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Miko Niskanen startet sin karriere som skuespiller i en rekke filmer på 1950 og 1960-tallet (Den Ukjente Soldat (orig : Tuntematon Sotilas) for eksempel.), og han fortsatte ofte med å spille i sine egne filmer når han begynte å regissere dem selv.

Hans mest kjente verk er Gutter (Orig : Pojat) og Åtte Dødelige Skudd (orig : Kahdeksan surmanluotia). Gutter ble filmet i 1962. Med den klassiske fortellerteknikken som denne filmen fører, samt den gråtonede billedkomposisjonen så minner den mer om sen 40-talls film som f.eks Främmande hamn av Hampe Faustman. Den omhandler skjebnen til en guttegjeng i Nord-Finland i krigens siste dager. Gutter viser til ett avansert og velutviklet filmspråk for å være en debutfilm. Det skal nevnes at Niskanen hadde studert 4 år (mellom 1954 – 1958) ved VGIK, filmskolen i Moskva, under lærere som f.eks Juli Raizman. Dette har påvirket Niskanens regi av Gutter som bærer preg av russisk cinematografi.

Åtte Dødelige Skudd, ble utgitt i 1972, og er et mesterverk i finsk filmhistorie. Her spiller Niskanen en av hovedrollene, samt fører regien. Filmen er basert på en ekte hendelse, hvor Tauno Veikko Pasanen skjøt og drepte 4 politimenn i det lille tettstedet Säkkärämäki i 1969. Miljøet i filmen er relativt selvopplevd for Niskanen, som vokste opp i det samme området i Finland. Åtte Dødelige Skudd er lagt i en hverdagslig kontekst, og fører en utpreget sosialrealistisk stil.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]