Ringvei Øst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tenkt vei fra Fjøsanger mot Arna og videre mot Åsane

Ringvei Øst er et planlagt veiprosjekt mellom Midtun i Fana og Vågsbotn i Åsane, øst for Bergen sentrum.

Ringvei Øst består av 2 veistrekninger Rådal – Arna og Arna - Vågsbotn. Det er foreslått bevilgninger i slutten av NTP 20182029. Planleggerne vektlegger hvor viktig det er å sørge for en god forbindelse fra Ringvei Vest/Flyplassveien til Arna. Ringvei Øst bør være ferdig før Sotrasambandet. Strekningen vil være 22 km. lang, og ha fire felt slik som andre veiprosjekt i Bergen. ( Rådal – Arna 12 km og Arna - Vågsbotn 10 km)

Rådal – Arna[rediger | rediger kilde]

Dagens E39 går over Danmarksplass og gjennom sentrum ved krysset på Nygårdstangen og videre mot Åsane i nord. Sentrumsområdet i Bergen er utsatt for betydelige miljøproblem, særlig om vinteren på dager med kald og stillestående luft. I tillegg er E39 mot nord gjennom Fløyfjelltunnelen sårbar ved hendelser som medfører stenging av tunnelen. Ringveg øst er en forutsetning for å kunne redusere trafikken nord/sør gjennom Bergen sentrum. Etter at Bergen kommunen økte bompengene 1. februar 2016 gjennom Hardangervegene, har trafikken økt betraktelig på de dårlige- og utrygge veiene for fotgjengere [1][2], ringvei øst vil løse også dette.

Bevilgninger[rediger | rediger kilde]

Det er kun satt av penger til Ringvei øst, del Arna – Vågsbotn slutten av i NTP 2018-2029, Dvs perioden 2024-2029. Beløpet er 1.9 milliarder, og har fått høy del statlig ramme.[3] Det krever også 2 milliarder annen finansiering. (For eksempel bompenger). Penger til den andre delen kommer kanskje i Neste NTP, til tross for at det er det tiltaket som vil løse flest problemer med "luftlokket" i Bergen sentrum.

Det pågår arbeid med et forprosjekt for Ringveg øst som vil gi grunnlag for organisering og premisser for videre planarbeid. Forprosjektet ble ferdig sommer 2016.[4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]