Ringvei Øst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tenkt vei fra Fjøsanger mot Arna og videre mot Åsane

Ringvei Øst er et planlagt veiprosjekt mellom Arna, Vågsbotn og Klauvaneset nord for Bergen sentrum.[1]

Det er foreslått bevilgninger i slutten av NTP 20182029. Planleggerne vektlegger hvor viktig det er å sørge for en god forbindelse fra kommuner nord for Bergen til Bergen.

Delstrekninger[rediger | rediger kilde]

Ringvei Øst består av 3 veistrekninger: 1. Klauvaneset-Vågsbotn. 2. Vågsbotn-Arna. 3. Arna-Fjøsanger[1].

Rådal – Arna[rediger | rediger kilde]

Dagens E39 går over Danmarksplass og gjennom sentrum ved krysset på Nygårdstangen og videre mot Åsane i nord. Sentrumsområdet i Bergen er utsatt for betydelige miljøproblem, særlig om vinteren på dager med kald og stillestående luft. I tillegg er E39 mot nord gjennom Fløyfjelltunnelen sårbar ved hendelser som medfører stenging av tunnelen. Ringveg øst er en forutsetning for å kunne redusere trafikken nord/sør gjennom Bergen sentrum. Etter at Bergen kommunen økte bompengene 1. februar 2016 på Hardangervegen og Arnavegen, har trafikken økt betraktelig på de dårlige og utrygge veiene for fotgjengere[2][3], Ringvei øst vil løse også dette.

Bevilgninger[rediger | rediger kilde]

Det er kun satt av penger til Ringvei øst, del Arna – Vågsbotn slutten av i NTP 2018-2029, Dvs perioden 2024-2029. Beløpet er 1.9 milliarder, og har fått høy del statlig ramme.[4] Det krever også 2 milliarder annen finansiering. (For eksempel bompenger). Penger til den andre delen kommer kanskje i Neste NTP, til tross for at det er det tiltaket som vil løse flest problemer med "luftlokket" i Bergen sentrum. I NTP 2022-2033 er prosjektet omtalt for andre halve 2028-2033.

Det har pågått arbeid med et forprosjekt for Ringveg øst som har gitt grunnlag for organisering og premisser for videre planarbeid. Forprosjektet ble ferdig sommer 2016.[5]

Uenigheter om vegstandard[rediger | rediger kilde]

Byrådet i Bergen ønsker at vegen skal bli utbygd med kun to felt mellom Arna og Vågsbotn for å skåne jordbruksland og natur. Vegvesenet uttalte i sitt forslag til kommunedelplan at de ikke vil senke vegstandarden til det nivået byrådet ønsket[1].

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]