Rigborg Brockenhuus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Egeskov på Fyn hvor Rigborg satt innemurt i et av værelsene sammen med en tjenestepike. Rommet kalles i dag for Riborgstuen.

Rigborg Brockenhuus (født 3. juli 1579Nyborg slott, død 16. september 1641) var en dansk adelsdame.

Hun var datter av lensmann Laurids Brockenhuus (1552–1604) og Karen Skram (1544–1625). Søskenflokken talte syv, hvor hun selv og fire søstre nådde voksen alder. I 1597 kom hun til enkedronning Sophie på Nykøbing slott for å bli opplært til tjeneste i den kommende dronning Anna Cathrines jomfrukammer. Ved hoffet møtte Rigborg den åtte år eldre kammerjunker Frederik Holgersen Rosenkrantz til Rosenvold, og innledet et forhold til ham. Forsommeren 1599, mens kongen var på tokt til Nordkapp, flyktet hun fra hoffet til sin moster Elisabeth Skram. Hos henne fødte hun sønnen Holger.

Fengsel[rediger | rediger kilde]

Da kongen vendte tilbake fikk han hentet barnefaren hjem fra Hamburg, og de ble begge tiltalt. Rosenkrantz skulle miste to fingre og være æreløs, og Rigborg settes i fengsel på livstid.[1] Dommen mot Rosenkrantz ble formildet, slik at han i stedet skulle dra i krig mot tyrkerne i Ungarn. Han døde i Mähren i 1602.[2]

Rigborg ble sittende fengselet til farens død i 1604. Sammen med en tjenestepike, var hun blitt muret inne på et værelse på Egeskov slott.[3] Maten fikk de servert gjennom en lem. I 1608 ble forholdene mildnet, da hun fikk tillatelse til å besøke sognekirken i Kværndrup.[4] Moren fikk i 1616 arrangert således at Rigborg etter hennes død, skulle få lov til å oppholde seg i Odense eller i Nybølle. Rigborg bodde hos moren til dennes død i 1625. I 1627 fikk hun lov til å selge gods for å løskjøpe sin sønn Holger Rosenkrantz (død 1643) fra krigsfangenskap.

Rigborg hadde god kontakt med sine søstre og flere standsfeller på Fyn. Her levde hun et liv som en æret og aktet adelsfrue. Hun døde i 1641, og ble begravet i Kværndrup kirke. Som sin mor var hun historisk interessert, og har skrevet i flere slektsbøker. I en av dem ses et vers prydet med monogrammet FR for Frederik Rosenkrantz, et minne om hennes første kjærlighet.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]