Hopp til innhold

Ricinuler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ricinuler
Nomenklatur
Ricinulei
Thorell, 1892
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
Økologi
Antall arter: ca. 60
Habitat: Mellom løvstrø og i huler
Utbredelse: Afrika, Amerika
Inndelt i

Ricinuler (Ricinulei) er en lite kjent gruppe av edderkoppdyr.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (5–10 mm), litt flate edderkoppdyr med svært tykt, skulpturert skall. Foran forkroppen sitter den en hettelignende struktur (cucullus) som kan heves og senkes og dekke munndelene når den er senket. De nålevende artene mangler øyne, men dette fantes hos noen fossile arter. Chelicerene er forholdsvis små, to-leddete og sakselignende. Pedipalpene er beinlignende, men ender i en klosaks. Det andre beinparet er lengre enn de øvrige, med haker for å gripe byttet. Det tredje beinparet hos hannene er omdannet til paringsorganer. Bakkroppen er tydelig ledd-delt, det er en markert innsnevring mellom forkropp og bakkropp.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Ricinuler er funnet mellom løvstrø og i huler. Ellers er lite kjent om hvordan de lever. De er rovdyr som spiser små leddyr, kanskje særlig spretthaler.

Reproduksjon[rediger | rediger kilde]

I likhet med edderkoppene har ricinulene utviklet sekundære kjønnsorganer hos hannene, men her er det det tredje beinparet, ikke pedipalpene, som har fått denne funksjonen. Disse beina har en utvekst på fotleddet med en fure som hannen fyller med sperm fra kjønnsåpningen før paringen. Under paringen omfavner hannen hunnen bakfra og fører det spesialiserte beinet inn i hennes kjønnsåpning. Hunnen legger ganske store egg som hun bærer med seg under hetten og som klekker til seks-beinte larver, et trekk de har felles med middene. Det andre stadiet (nymfer) har åtte bein som de voksne.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gruppen er utbredt i tropisk Afrika og i varme områder av Amerika.

Fossile arter[rediger | rediger kilde]

Det er kjent fossiler av gruppen fra så langt tilbake som karbon-tiden.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Inndelingen følger [1]. Ricinulenes søstergruppe er sannsynligvis den utdødde ordenen Trigonotarbida.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]