Richard Talbot, 1. jarl Tyrconnell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Richard Talbot, 1:e earl av Tyrconnell.

Richard Talbot (født 1630, død 14. august 1691 i Limerick) var en irsk adelsmann og jakobitter.

Talbot kjempet mot Cromwell under beleiringen og plyndringen av Drogheda i september 1649, da han lyktes å komme unna før garnisonen ble massakrert. Han kom seg senere til Spania og Flandern, hvor han ble introdusert til Karl II og broren hertugen av York som var der i eksil som følge av den engelske borgerkrigen.

Talbot vendte i 1655 hjem, hvor han ble arrestert mistenkt for deltakelse i mordplaner mot Cromwell, men lyktes i å flykte til Brussel. Han kom tilbake med Karl II i 1660 og ble kammerherre og personlig fortrolig med broren Jakob.

Etter at Jakob ble konge i 1685 opphøyet han Jakob Talbot til jarl av Tyrconnell og ga ham i oppdrag å organisere en katolsk hær på Irland. I 1687 ble han stattholder på Irland, og etter at Jakob ble avsatt i England var han dennes fremste medhjelper under Vilhelmskrigen i Irland i årene 1689-1690.

Talbot hadde kommandoen under det for Jakob ulykkelige slaget ved Boyne i 1690. Samme år fikk han hertugstittel. Talbot greide i september 1690 å flykte til Frankrike, men vendte tilbake den kommende året til Irland som Jakobs stattholder og døde av slag, rett før beleiringen av Limerick ble avsluttet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]