Richard Smith (redaktør)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Richard Smith (født ??) er en britisk lege, redaktør og forretningsmann. Han er direktør av instituttet Ovations' initiativ for å bekjempe kroniske sykdommer i utviklingsland.[1] Det har ført til opprettelser av sentre i Kina, Bangladesh, India, Pakistan, Tunisia, Tanzania, Sør-Afrika, Sentral-Amerika og ved grensen av USA-Mexico.

Smith er en talsmann for utgivelse med åpen tilgang og var redaktør av BMJ da magasinet først begynte med utgivelse på Internett, og gjorde magasinets arkiv fritt tilgjengelig. Han sitter i styret for Public Library of Science, et ideelt forlagsprosjekt med det mål å opprette vitenskapelig medisinsk tidsskrift som er basert på prinsippet om åpent tilgjengelig innhold.[2] Han var også redaktør av medisinske Cases Journal, også med åpen tilgang og med det mål å opprettholde en database med medisinske saksrapporter.[3]

Smith har forfattet boken The Trouble with Medical Journals (2006), hvor han argumenterer blant annet at medisinske tidsskrifter har blitt «skapninger for medisinindustrien», preget av uredelig forskning og fylt med artikler som skrevet av eller på vegne av farmasøytiske selskaper. [4] I boken som omhandler etiske problemstillinger ved å utgi medisinsk tidsskrift, trekker Smith fram Grethe Birketvedts forskningsarbeid som en sak han fortsatt har problemer med: «- Jeg er ikke sikker på om studien var fabrikkert, men jeg er fremdeles i sterk tvil», har han hevdet.[5]

Hans bror er komikeren og forfatteren Arthur Smith.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ovations, a UnitedHealth Group Company, announces global partnership to stem the growth of chronic disease» (PDF), May 2007.
  2. ^ PLOS: «2010 Progress Update»
  3. ^ Cases Journal
  4. ^ Smith R (March 2006). «The trouble with medical journals». J R Soc Med, 99 (3), s. 115–9. doi:10.1258/jrsm.99.3.115. PMC 1383755. PMID 16508048.  Fri fulltekst.
  5. ^ «Studien ville vært en fantastisk oppdagelse. Birketvedts doktorgrad granskes», VG 13. november 2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]