Richard Bergh (1858–1919)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Richard Bergh (svensk))
Hopp til: navigasjon, søk
Richard Bergh
Swedish painter Richard Bergh.jpg
Født 28. desember 1858
Stockholm
Død 29. januar 1919 (60 år)
Nacka
Gravlagt Tyresö
Far Johan Edvard Bergh
Nasjonalitet Sverige

Nordisk sommarkväll (1889-1900). Motivet er hentet fra Ekholmsnäs gård på Lidingö. Malerkollegaen Prins Eugen og sangeren Karin Pyk sto modeller.
Vision: Motiv från Visby (1894)

Richard Bergh (født 28. desember 1858 i Stockholm, død 29. januar 1919) var en svensk kunstner, kunstredaktør og museumsbestyrer. Han var overintendant ved Nationalmuseum fra 1915, og var også sterkt engasjert i Konstnärsförbundet.

Bergh tilhørte, sammen med Karl Nordström och Nils Kreuger den estetiske retningen kjent som Varbergsskolan. Han var en av de ledende i generasjonen fra 1880-tallet som engasjerte seg i naturalismen og friluftsmaleriet, og gikk på 1890-tallet videre i en nasjonalromantisk retning.

Mellom det viktigste i Berghs produksjon en rekke portretter, særlig av hans forlovede og hustru, av Hjalmar Branting, av Gustaf Fröding og av andre kunstnerkolleger. Senere beveget han seg i retning av mystiske og overnaturlige motiv. Blant hans kjente verk kan nevnes Efter avslutad seance, Riddaren och jungfrun, Nordisk sommarkväll och Waldemar Atterdags flotta seglande utanför Visby.

Han bosatte seg i 1904 i Storängen, Nacka, der han fikk arkitekten Albin Brag til å tegne en villa. Villaen er utpreget nasjonalromantisk i stilen, med et romslig atelier.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]