Richard Bergh (1858–1919)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Richard Bergh
Swedish painter Richard Bergh.jpg
Født28. desember 1858
Stockholm
Død29. januar 1919 (60 år)
Nacka församling
Gravlagt Tyresö Church (1919–)
Ektefelle Gerda Ingeborg Winkrans
Far Johan Edvard Bergh
Mor Amanda Helander
Barn Maja Bergh Holtermann
Utdannet ved Kungliga Akademien för de fria konsterna, Académie Colarossi
Beskjeftigelse Kunstlærer, maler
Nasjonalitet Sverige
Medlem av Konstnärsförbundet, Q10712940, Opponenterna

Nordisk sommarkväll (1889-1900). Motivet er hentet fra Ekholmsnäs gård på Lidingö. Malerkollegaen Prins Eugen og sangeren Karin Pyk sto modeller.
Vision: Motiv från Visby (1894)

Richard Bergh (født 28. desember 1858 i Stockholm, død 29. januar 1919) var en svensk kunstner, kunstredaktør og museumsbestyrer. Han var overintendant ved Nationalmuseum fra 1915, og var også sterkt engasjert i Konstnärsförbundet.

Bergh tilhørte, sammen med Karl Nordström och Nils Kreuger den estetiske retningen kjent som Varbergsskolan. Han var en av de ledende i generasjonen fra 1880-tallet som engasjerte seg i naturalismen og friluftsmaleriet, og gikk på 1890-tallet videre i en nasjonalromantisk retning.

Mellom det viktigste i Berghs produksjon en rekke portretter, særlig av hans forlovede og hustru, av Hjalmar Branting, av Gustaf Fröding og av andre kunstnerkolleger. Senere beveget han seg i retning av mystiske og overnaturlige motiv. Blant hans kjente verk kan nevnes Efter avslutad seance, Riddaren och jungfrun, Nordisk sommarkväll och Waldemar Atterdags flotta seglande utanför Visby.

Han bosatte seg i 1904 i Storängen, Nacka, der han fikk arkitekten Albin Brag til å tegne en villa. Villaen er utpreget nasjonalromantisk i stilen, med et romslig atelier.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]