Richard Barthelmess

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Richard Barthelmess i filmen A Modern Hero (1934)

Richard Barthelmess (født 9. mai 1895 i New York City, død av kreft 17. august 1963 i New York) var en amerikansk stumfilm-skuespiller som har blitt nominert til flere Oscar. Han etablerte også sitt eget produksjonsselskap som ble kalt Inspirasjon Film Company sammen med Charles Duell og Henry King.

I 1920-årene var Barthelmess en av de mest betalte skuespillerne i Hollywood og han hadde roller i kjente og kjære klassikere som The Patent Leather Kid (1927) og The Noose (1928). Han ble nominert til en Oscar innen kategorien beste skuespiller for sine opptredener i begge disse filmene.

Men med ankomsten av lyd i filmene så endret Barthelmess sin lykke. Han produserte flere filmer innen det nye mediet, mest kjent av disse er filmene Son of the Gods (1930), The Dawn Patrol (1930), The Last Flight (1931) og The Cabin in the Cotton (1932). Men han mislyktes stort i å opprettholde stjernestatusenfra hans dager med stumfilmer og gradvis forlot han underholdningsbransjen til fordel for hæren.

Isteden vervet Barthelmess seg i Naval Reserve i hæren og under den andre verdenskrig tjenestegjorde han som løytnant og han kom aldri tilbake til filmbransjen og foretrakk i stedet å leve av sine investeringer. Barthelmess var en av grunnleggerne av Academy of Motion Picture Arts and Sciences. For sin innsats som skuespiller ble Richard Barthelmess tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Richard Barthelmess – bilder, video eller lyd