Richard Barthelmess

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Richard Barthelmess
Richard Barthelmess - publicity.JPG
Født9. mai 1895
New York
Død17. august 1963 (68 år)
Southampton
Gravlagt Ferncliff gravlund
Ektefelle Mary Hay (–1927)
Utdannet ved Trinity College
Beskjeftigelse Teaterskuespiller, filmskuespiller
Nasjonalitet USA
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Richard Barthelmess (født 9. mai 1895 i New York City i USA, død av kreft 17. august 1963 i Southampton i staten New York) var en amerikansk skuespiller som har blitt nominert til flere Oscar.[1] Han etablerte også sitt eget produksjonsselskap som ble kalt Inspirasjon Film Company sammen med Charles Duell og Henry King.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Richard Barthelmess mistet sin far allerede da han var ett år. Han gikk på Trinity College i Hartford og spilte teater ved siden av. Hans dragning til skuespilleriet hadde han arvet av moren Carolyn Harris geerbt, som også var skuespillerinne i amatøroppførelser. I 1916 ble Barthelmess oppdaget av Alla Nazimova, en venninne av moren, og hun fremmet hans opplæring og karriere, og allerede året etter hadde han en viktig hovedrolle.

Skuespiller[rediger | rediger kilde]

I løpet av få år ble Richard Barthelmess en betydelg filmstjerne. Han undertegnet i 1918 en kontrakt med David Wark Griffith, og under hans regi opptrådte han sammen med Lillian Gish i to viktige filmer (Broken Blossoms fra 1919 og Gjennem stormen fra 1920). Selve gjennombruddet til toppstjerne hadde Barthelmesse 1921 med den egenproduserte filmen Tol'able David, redigert av Henry King.

Skuespilleren spesialiserte seg på rolle der han spilte lett naive mens elskverdige menn fra landsbygden, som klarte seg gjennom alskens motgang.

I 1920-årene var Barthelmess en av de mest betalte skuespillerne i Hollywood og han hadde roller i kjente og kjære klassikere som Den ukjente soldat (1927) og The Noose (1928). Han ble nominert til en Oscar innen kategorien beste skuespiller for sine opptredener i begge disse filmene.

Men med ankomsten av lyd i filmene så endret Barthelmess sin lykke. Han produserte flere filmer innen det nye mediet, mest kjent av disse er filmene Son of the Gods (1930), Luftparaden (1930), The Last Flight (1931) og The Cabin in the Cotton (1932). Men han mislyktes stort i å opprettholde stjernestatusenfra hans dager med stumfilmer og gradvis forlot han underholdningsbransjen til fordel for hæren.

Isteden vervet Barthelmess seg i Naval Reserve i hæren og under den andre verdenskrig tjenestegjorde han som løytnant og han kom aldri tilbake til filmbransjen og foretrakk i stedet å leve av sine investeringer. Barthelmess var en av grunnleggerne av Academy of Motion Picture Arts and Sciences. For sin innsats som skuespiller ble Richard Barthelmess tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Store norske leksikon» (norsk). Besøkt 31. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]