Luftparaden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Luftparaden
orig. The Dawn Patrol
Generell informasjon
SjangerDrama, krig
Utgivelsesår1930
Prod.landUSA
Lengde1 t. 48 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiHoward Hawks
ProdusentRobert North
MusikkM. Raymond Hubbell
SjeffotografErnest Haller
Eksterne lenker

Luftparaden, (originaltittel: The Dawn Patrol, også vist i Norge som Nattens eskadrer)[1] er et amerikansk krigsdrama fra 1930 regissert av Howard Hawks.

Handling[rediger | rediger kilde]

I løpet av første verdenskrig blir en skvadron innenfor Royal Flying Corps stadig mer stresset på grunn av alle kampene. De to beste pilotene Courtney og Scott begynner etter hvert å hate deres kommanderende offiser, Brand (spilt av Neil Hamilton) og beskylder ham for å sende nye rekrutter direkte i kamp i alt for dårlige fly. Det pilotene ikke vet er at Brand argumenterer kontinuerlig med offiserer høyere opp i systemet for at de nye pilotene burde få langt mer øvelse, men den øverste kommandoen er desperat etter å opprettholde den britiske overlegenhet i luften, og beordrer uerfarne piloter til kamp så snart de ankommer.

Etter å ha mistet flere av skvadronens flinkeste piloter består rekkene i økende grad av nye rekrutter, som absolutt ikke har noen sjanse mot de langt mer erfarne tyske krigsveteranene. Courtney blir etter hvert utpekt som ny skvadronsjef, og får raskt vite alle problemene som Brand har opplevd med offiserer høyere opp i systemet. I tillegg er Scotts yngre bror snart blant de nye erstatningene, og blir umiddelbart beordret på oppdrag.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 1. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]