På kanten av loven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
På kanten av loven
orig. The Spoilers
Generell informasjon
Utgivelsesår1942
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde90 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiRay Enright
ManusforfatterLawrence Hazard
Tom Reed
MusikkHans J. Salter
SjeffotografMilton R. Krasner
Prod.selskapUniversal Pictures
Eksterne lenker

På kanten av loven[1], (originaltittel: The Spoilers) er en amerikansk westernfilm fra 1942 regissert av Ray Enright og med Marlene Dietrich og John Wayne i hovedrollene.

Filmens manus ble tilrettelagt av Lawrence Hazard etter romanen The Spoilers av Rex Beach. Historien hadde blitt filmatisert tre ganger før, først som stumfilmer i 1914 og 1923, hvorav sistnevnte hadde den norske skuespillerinnen Anna Q. Nilsson i hovedrollen, og i tillegg som lydfilm i 1930 hvor Gary Cooper spilte rollen til John Wayne

Handling[rediger | rediger kilde]

Nome, Alaska i år 1900: Flapjack og Banty kommer til området for å undersøke en mulig gull-gruve. Saloon-eier Cherry Malotte er klar over omfattende korrupsjon som skjer i området, inkludert at Bennett og Clark er ute etter å stjele fra Flapjack og Banty. En ny kommisjonær, Alexander McNamara og dommer Stillman skal forsøke å opprettholde lov og orden, men er ofte korrupte selv. Så de ser som regel gjennom fingrene på hva skurker finner på.

Cherrys tidligere kjæreste, Roy Glennister, kommer tilbake fra en reise i Europa. Han tiltrekkes av dommer Stillmans niese Helen Chester. Roy begynner å tilbringe mer tid sammen med McNamara, og ødelegger forholdet til sin tidligere mangeårige partner, Al Dextry. Roy innser etter hvert at han ble lurt, samtidig som McNamara og Stillman forbereder seg på å stjele minst 250 000 dollar. Helen er nå forelsket i Roy, og Roy ber om Dextrys tilgivelse og overtaler ham til å plyndre en bank for å ta tilbake formuen hans. Bronco Kid dreper US Marshal, men Roy får skylden. Han blir arrestert, og det oppstår et komplott for å drepe ham. Men Cherry kommer ham til unnsetning, og forsøker å få Roy ut av fengsel.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmfront.no» (norsk). Besøkt 1. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]