Richard Bancroft

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Richard Bancroft.
Erkebiskop Bancroft

Richard Bancroft (født 1544 i Lancashire, død 2. november 1610 i Lambeth Palace) var erkebiskop av Canterbury og ansvarlig for utgivelsen av King James Bible.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bancroft begynte sin utdannelse ved Farnworth grammar school, som hadde blitt grunnlagt av William Smyth, som også var født i byen. Han ble siden student i Cambridge, først ved Christ's College og deretter ved Jesus College.

Prest[rediger | rediger kilde]

Etter sin prestevielse (omkring 1570) ble han kapellan hos Richard Cox, da biskop av Ely.

Etter å ha innehatt ulike posisjoner ble han i 1590 utnevnt til et prebende ved St. Pauls katedral. Han hadde vært kannik ved Westminster Abbey siden 1587. Han var kapellan først hos lordkansler Hatton og siden hos erkebiskop Whitgift.

Biskop[rediger | rediger kilde]

I juni 1597 ble han viet til biskop av London.

Senere fikk han, som følge av erkebiskopens høye alder, i praksis ledelsen over det kirkelige livet i England. Blant det han måtte ta hånd om var Marprelate-striden mot Thomas Cartwright og John Penry. Bancroft var tilstede ved dronning Elisabeths dødsleie.

Erkebiskop[rediger | rediger kilde]

I november 1604 etterfulgte Bancroft Whitgift som erkebiskop av Canterbury. Han viste samme iver og myndighet som tidigere, og med så stor suksess at lord Clarendon uttrykte oppfattelsen at «om Bancroft hadde levd, skulle han rask ha slukket den ild i England som hadde blitt tent i Genève[trenger referanse]

I 1608 ble han valgt til kansler ved University of Oxford. I de siste månedene av sitt liv deltok han i diskusjonene om vielsen av skotske biskoper og det var som følge av hans vedtak at de fikk dette av Den engelske kirke.[trenger referanse] Denne handlingen la grunn for Den skotske episkopale kirke.

Bancroft var «the chief overseer» over den autoriserte versjon av Bibelen (King James-versjonen).

Han døde i Lambeth Palace den 2. november 1610.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Foster, Alan, A History of Farnworth Church, its Parish and Village, 1981.
  • Babbage, Stuart B. Puritanism and Richard Bancroft. Allenson-Breckinridge Books, 1962