Ribera del Duero

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Ribera del Duero er et spansk vindistrikt, regulert ved en egen Denominacion de Origen. Det ligger langs elva Dueros øvre løp, sentrert om byen Valladolid. Distriktet har en øst-vestlig utstrekning langsetter dalen på ca. 115 km, fra Zamora i vest til San Esteban de Gomez i vest. Utstrekningen nord-sør er 35 km på det meste. De mest berømte vingårdene ligger omkring Valladolid og Roa. Hovedtyngden av produksjonen ligger i provinsen Burgos, mellom Roa og San Esteban de Gomez.

Geologi og jordsmonn[rediger | rediger kilde]

Landskapet preges av flatt, mykt bølgende terreng på høyder mellom 750 og 900 moh. Jorda veksler mellom skiftende tertiære lag av silt- og leirholdig sandjord, avløst av mergel med kalkkonkresjoner og forvitringsjord av kalkstein.

Klima[rediger | rediger kilde]

Området har middelhavsklima med kontinentalt preg, med tørre somre der temeraturen kan komme opp i 40 °C, mens vintertemperaturene kan falle til -15 °C. Området er generelt solrikt og nedbørsfattig med årsnedbør på 400-500 mm og 2 400 soltimer årlig.

Viner[rediger | rediger kilde]

Vinene kommer nesten utelukkende fra røde druer. Det meste av produksjonen er viet tinto fino, som er det lokale navnet på tempranillo. Tinto fino anses å være en mutant av tempranillo fra Rioja. Garnacha (grenache), cabernet sauvignon, malbec og merlot dyrkes i noen utstrekning, men primært for innblanding i fino.

Som i naboregionen Rioja produseres det først og fremst komplekse viner for lang tids lagring. Vinene klassifiseres gjerne etter lagringsevne heller enn etter druesort.

Den mest berømte produsenten i området er Vega Sicilia. Andre kjente produsenter er Pingus, Alion, Viña Sastre og Hacienda Monasterio.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]