Hopp til innhold

Rhudaur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Rhudaur er et fiktivt land fra J.R.R. Tolkiens verden Midgard. Rhudaur var et av Dúnedains riker som ble til da Nordariket Arnor ble delt. Etter kong Eärendur døde i år 861 i Tredje tideverv delte hans sønner Arnor inn i tre nye kongeriker: Arthedain, Rhudaur og Cardolan. Rhudaur bestod av den nordøstlige delen av Arnor. Det strakte seg fra Blåseråsene med Amon Sûl (Blåsertopp), til elva Baranduin. Den sørlige grensen til Cardolan var langs den Store østaveien, og til Arthedain langs Blåseråsene.

Rhudaur var det mest isolerte og mest fiendtlige av de tre rikene. Her var Dúnendain i et mindretall, mens flesteparten var av de innfødte åsmennene, en vill stamme av, men som muligens var etterkommere av den forbannede slekten til Ulfang. Åsmennene mislikte Dúnendainene, fordi de hadde vonde minner fra Númenors tid da de ble undertrykket av de númenorske kongene. Rhudaur forble også fiendtlig til de to naborikene, og det var noen jevnlige konflikter langs grenseområdet ved festningen Amon Sûl om å få kontroll på festningen og dets verdifulle palantír. Det var også i Rhudaur at hobbitene for første gang ble sett etter at de vandret til vest for Tåkefjellene i år 1150. Men etterhvert som ondskapen vokste i nord begynte de å flykte fra Rhudaur for å bosette seg andre steder.

I år 1300 ble Hekseriket Angmar dannet i nord, styrt av Heksekongen, Nazgûlenes herre. Ikke lenge etter drepte åsmennene den siste arvingen av Isildur som styrte Rhudaur, og landet ble en vasall av Angmar. Arthedain og Cardolan stod sammen og måtte motstå både Angmar og Rhudaurs smamenslåttestyrker. Argeleb I av Arthedain hadde gjort krav på herredømme over hele Arnor, og forsterket festningen Amon Sûl. Det var her Rhudaur under Angmars kontroll invaderte Arthedain og drepte kong Argeleb. Senere ble styrkene fra Rhudaur drevet tilbake av en sammenslått hær fra Arthedain og Cardolan under ledelse av Arveleg I, med støtte fra alvene av Lindon.

Innen år 1409 var Rhudaur nærmest avfolket, og landet ble annektert av Angmar. Da hadde de fleste gjenværende Dúnendain i dette området enten blitt drept eller flyktet vestover. Rhudaur ble derfor det første riket av gamle Arnor til å falle. Etter at Angmar endelig ble beseiret i år 1975 forble Rhudaur nærmest ubeboelig helt til det nordre kongeriket nok en gang ble bygget opp under kong Elessar på slutten av det tredje tideverv.

Navnet på Rhudaur er fra Sindarin, og betyr Øst Skoger.

Autoritetsdata