Baranduin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Baranduin eller Brennvina er en fiktiv elv fra J.R.R. Tolkiens verden Midgard.

Baranduin har sitt opphav i Nenuial (Skymringsjøen) i den nordre delen av Eriador, og derfra flyter den omtrent 60 mil mot øst før den svinger og renner videre nesten rett mot sør; etter enda 120 mil renner den gjennom den aller østligste delen av Hobsyssel. Med dette skaper Brennvina den østre grensen av Hobsyssel, med unntak av Bukkenland som ligger mellom Brenvina og Gammelskogen mot øst. Den eneste større krysningspunktet i Hobsyssel er Brennvin broenØstveien og Bukkaborg frega.

Brennvina skapte en grense rundt Gammelskogen på sørsida av skogen, og derfra svinger elva mot sørvest, og krysser en gammel vei ved Sarnvad og flyter videre mot den nordre delen av det ubefolkede området av Minhiriath før den flyter videre ut i Belegaer nord for den skogdekkede regionen av Eryn Vorn.

Navnet Baranduin var Sindarin for Gylden-brun elv. Hobbitene fra Hobsyssel hadde opprinnelig gitt elva navnet Branda-nîn, som betydde Grense vann på originalt Hobbit Vestrønt. Dette ble senere forandret igjen til Bralda-hîm som betydde Gjenstridig øl (og myntet på vannets farge), og som Tolkien skrev om til engelsk som Brandywine (Brennvina).

For Hobsyssels hobbiter var Brennvina grensen mellom det kjente og det ukjente, og selv de som bare levde rett på den andre sida av elva, i Bukkenland, ble sett på som rare og underlige.