Rhopalomesites

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rhopalomesites
Rhopalomesites tardyi
Nomenklatur
Rhopalomesites
Wollaston, 1873
Klassifikasjon
RikeAnimalia
RekkeArthropoda
KlasseInsekter
OrdenColeoptera
FamilieCurculionidae
Økologi
Antall arter: 7
Habitat: i død ved
Utbredelse: øyer i Atlanterhavet, Vest-Europa
Inndelt i

Rhopalomesites er en slekt av biller, som tilhører undergruppen vedsnutebiller i den artsrike familien snutebiller (Curculionidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (gjerne 9-12 millimeter), sylindriske, slanke, mørkbrune snutebiller. Snuten er nokså lang, de knebøyde antennene er festet litt utenfor midten. Pronotum er ovalt, tett og kraftig punktert. Dekkvingene er jevnbrede med markerte punktrader.

Levevis[rediger | rediger kilde]

R. tardyi lever i stubber av løvtrær. De norske funnene er knyttet til ask, men arten kan forekomme i andre treslag også. De øvrige artene er gjerne knyttet til vedaktige planter i vortemelkfamilien.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

R. tardyi er funnet i Norge, med to gamle funn fra Suldal i Rogaland, men blir vurdert som Kritisk truet (CR) i den norske rødlisten fra 2021 [1], Forøvrig har arten er utpreget vestlig utbredelse i Europa, med funn fra Azorene og Storbritannia. De øvrige artene lever på øyer i Atlanterhavet (Kanariøyene, Madeira, Azorene).

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste


species Rhopalomesites tardyi (Curtis, 1825)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ødegaard F, Hanssen O, Laugsand AE og Olberg S (24.11.2021). Biller: Vurdering av Rhopalomesites tardii for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/5837

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]