Rhoca-Gil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Rhoca Gil)
Hopp til navigering Hopp til søk

Rhoca Gil er et tetningsmiddel for fjell som selges av Rhône-Poulenc. Det består av to væsker som blandes, fortynnes med vann og deretter sprøytes inn i borrede hull i fjellet. En av væskene inneholder de giftige stoffene akrylamid og metylolakrylamid. Den blandede løsningen blir en lettflytende væske som trenger inn i sprekker og hulrom i fjellet der væskene reagerer – polymeriseres – til en tettende plastmasse. Polymerisering er en prosess der kjemikaliene omvandles til ett nytt stoff. Når Rhoca Gil er fullstendig polymerisert er det stabilt og avgir ingen giftige substanser.

Bruk i Norge[rediger | rediger kilde]

Det som hendte ved tunnelprojektene i Hallandsåsen og Gardermobanen var at all væske ikke ble polymerisert, hvilket gjorde at en del av de giftige stoffene ikke ble omdannet til plast, men kom ut i miljøet.

Rhoca Gil ble forbudt å bruke i Norge i 1997 etter å ha vært brukt i en rekke tunnelprosjekter: Transporttunnel til Sentrum stasjon, Kloakktunnel i Oslo, Norges Bank, Det norske teater, Stortinget stasjon, Stortingets garasje, Aker Brygge, Fjellinjen, Granfosstunnelen, Vestbanekrysset, Oddatjønndammen, Osa kraftverk, Vendesløyfa i Oslo, Dokka kraftverk, Svartisen kraftverk, Mongstad, Fjellhaller hos Norsk Hydro, Falconbridge og Romeriksporten.