Reykjanes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Reykjaneshalvøya ligger sørvest på Island, sørvest for hovedstaden Reykjavík.
Broen over Álfagjá skiller to kontinentalplater.

Reykjanes (islandsk: Reykjanesskagi) er en halvøy som ligger sørvest på Island, og litt sørvest for hovedstaden Reykjavík.

Halvøyen bærer preg av aktiv vulkansk aktivitet under overflaten og svære lavafelt, noe som gjør vegetasjonen svært sparsom. Det finnes mange varme kilder og svovelkilder på den søndre delen av halvøya rundt innsjøen Kleifarvatn og i det geotermiske området Krýsuvík.

Det finnes også en geotermisk energiverk på Svartsengi. I nærheten av Svartsengi kraftverk har det blitt laget et basseng som bruker varmt og mineralholdig vann som kommer ned fra kraftstasjonen. Dette bassenget kalles Bláa Lónið («den blå lagune»).

En bro strekker seg over riftdalen Álfagjá (18 m bred og 6 m dyp) i nærheten av Grindavík og markerer skillet mellom den eurasiske og den nordamerikanske kontinentalplaten. Broen ble bygget i 2002 og ble navngitt etter Leiv Eiriksson som var den første europeer til å oppdage Nord-Amerika, 500 år før Columbus.

Noen fiskelandsbyer, som Grindavík og Njarðvík, ligger også på halvøya, i tillegg til byen Keflavík som huser Keflavík internasjonale lufthavn, og den nå nedlagte amerikanske militærbasen Naval Air Station Keflavik.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]