Red Army (roman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Red Army
Forfatter(e)Ralph Peters
SpråkEngelsk
SjangerFiksjon
TemaDen Kalde Krigen
Utgitt1989
ForlagPocket Books
UtgiverPocket Books
Sider403

Red Army er en krigsroman skrevet av den amerikanske etterretnings analytikeren Ralph Peters. Boken ble utgitt i 1989 og omhandler en sovjetisk invasjon av Vest-Tyskland gjennom den nordtyske slette der NATO prøver å stanse invasjonen med tilgjengelige styrker i form av korps fra Storbritannia, Nederland, Belgia og Vest-Tyskland.[1]

Red Army er unik blant krigsromaner publisert i USA på 1980-tallet, blant annet fordi den blir fortalt eksklusivt fra det sovjetiske perspektivet.

Handling[rediger | rediger kilde]

Sovjetiske styrker i Øst-Tyskland forbereder seg på en invasjon av Vest-Tyskland, og den sovjetiske generalen Mikhail Malinsky diskuterer den kommende invasjonen med andre sovjetiske ledere. Planen deres krever at de rykker fremover samtidig på tre fronter. Luftbårne styrker skal også slippes dypt inn i Vest-Tyskland for å forstyrre NATO. De sovjetiske sjefene mener at dersom sovjetiske styrker er dypt inne i Vest-Tyskland i løpet av de tre første dagene, kan ikke NATO kunne bruke atomvåpen for å stoppe fremrykningen deres. En sovjetisk propagandafilm om ødeleggelsen av Lueneberg (omhyggelig produsert i et studio i Moskva) skal også brukes i håp om å sjokkere vesttyskerne psykisk.

Når invasjonen begynner rykker sovjetiske styrker raskt frem, og rykker forbi styrkekonsentrasjoner. Bundeswehr styrker posisjonert langs den indre tyske grense blir gradvis avskjært, mens en avdeling i Cuxhaven kjemper til siste mann. Med lite oppklarings enheter bekymrer Malinsky seg for at amerikanske styrker stasjonert nær Fulda vil forsterke de britiske, nederlandske og vest-tyske styrkene han må bekjempe.

På dag tre av konflikten nærmer sovjeterne seg den industrielle Ruhr-dalen. I håp om å forhindre en fullstendig vesttysk kollaps, bestemmer de gjenværende NATO-styrkene i nord - sammen med de sterke amerikanske styrkene fra sør - om å omringe Malinskys front fra alle kanter. Men dette er ikke nok. Før NATO motoffensiven har en sjanse til å starte, ber den vesttyske regjeringen Sovjetunionen om en våpenhvile. I etterkanten av invasjonen okkuperer den sovjetiske hæren Vest-Tyskland øst for Rhinen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Levins, Harry (21. mai 1989). «World War III From The Russian Side». St. Louis Post-Dispatch. St. Louis Post-Dispatch (Missouri). s. 27.