Den nordtyske slette

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den nordtyske slette (området i grønt)

Den nordtyske slette er et vidstrakt lavlandsområde i nord-Tyskland. Det ligger mellom Nordsjøen og Østersjøen i nord og Mittelgebirge-områdene i det sentrale Tyskland i sør. Den nordtyske slette er en del av det nordeuropeiske lavlandet. Mesteparten av sletta ligger lavere enn 100 meter over havet, og foruten i sør er det bare i Fläming, på Lüneburger Heide og på Mecklenburgische Seenplatte at landskapet hever seg nevneverdig over dette. Langs Nordsjøkysten er sletta svært flat, og består her stort sett av sumpområder og gjørmete strender. Utenfor kysten ligger De østfrisiske og De nordfrisiske øyene, som regnes som en fortsettelse av Den nordtyske slette som ble skilt fra fastlandet etter oversvømmelser i middelalderen.

Langs kysten av Østersjøen ender sletta i bratte kalksteinsklipper som ble dannet i istidene. Sletta er dekket av sand langs kysten, mens de indre områdene har myr- og heilandskap. Utenfor kysten nær Stralsund ligger Rügen, som er den største øya i Tyskland.

Den nordtyske slette omfatter delstatene Schleswig-Holstein, Hamburg, Bremen, Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg, Berlin, mye av Niedersachsen og Sachsen-Anhalt, samt deler av Sachsen og Nordrhein-Westfalen.