Red (2010)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Red
Generell informasjon
Sjangeractionfilm
Utgivelsesår2010
Prod.landUSA
Lengde111 minutter. min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRobert Schwentke
ProdusentLorenzo di Bonaventura
MusikkChristophe Beck
Foran kamera
Hovedrolle(r)Bruce Willis
Morgan Freeman
John Malkovich
Helen Mirren
BirollerRichard Dreyfuss
Brian Cox
Annen informasjon
DistributørSummit Entertainment
Premiere10. oktober 2010 i USA
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Red er en amerikansk actionfilm fra 2010, distribuert av Summit Entertainment. En oppfølger, Red 2, ble publisert i 2013.

Filmen følger Frank Moses (spilt av Bruce Willis) en tidligere hemmelig amerikansk CIA-agent som gjenforenes med hans gamle lag for å få tak i en snikmorder som planlegger å drepe ham. Regissør var Robert Schwentke, og manus ble skrevet av Jon Hoeber og Erich Hoeber. Noen av hovedrollene ble blant annet spilt av Bruce Willis, Morgan Freeman, John Malkovich, Helen Mirren og Richard Dreyfuss.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Frank Moses er en tidligere CIA-agent og leiemorder som nå har RED (Pensjonert, ekstremt farlig) status, og bor alene i Cleveland. En kveld stormer en attentatstyrke Franks hjem, og forsøker å drepe ham. Men han tar dem lett ut. I mellomtiden får CIA-agent William Cooper i oppdrag fra hans korrupte sjef Cynthia Wilkes i å jakte på og drepe Frank. For å finne ut hvem som forsøker å drepe ham, sporer Frank opp noen av hans tidligere medarbeidere for å skaffe hjelp.

Han reiser først til New Orleans, Louisiana, og besøker sin gamle CIA-mentor Joe Matheson (spilt av Morgan Freeman) som forteller ham at de samme leiemorderne nylig myrdet en journalist fra New York Times. De reiser videre til New York City, og oppdager ledetråder fra den døde reporteren som fører dem til en liste over fremtidige planlagte leiemord. De finner igjen Marvin Boggs, en annen tidligere medarbeider, som nå har blitt alt for paranoid. Boggs forteller dem at samtlige personer på listen, inkludert Frank og Marvin, var knyttet til et hemmelig CIA-oppdrag fra 1981 som fant sted i Guatemala. En tidligere pilot på listen, Gabriel Singer, kan fortelle dem at oppdraget deres involverte å plukke opp en amerikaner fra en liten landsby i Guatemala

En tidligere russisk hemmelig agent Ivan Simanov hjelper dem. I bytte mot at Frank skal infiltrere CIA sitt hovedkvarter, for å finne hemmelig informasjon i et arkiv. En annen CIA-agent, Henry, har stor respekt for Frank, og overleverer Guatemala-filen. Han informerer Frank om at Cooper allerede hadde besøkt arkivet tidligere for å finne ut mer om Franks fortid. Frank konfronterer Cooper på kontoret hans, og de to slåss. Frank blir såret, og Joe hjelper til med å få ham ut i tide. De gjemmer seg hjemme hos en tidligere hemmelig CIA-agent Victoria Winslow (spilt av Helen Mirren) som behandler Franks skader, og slår seg sammen med dem.

Videre informasjon fører dem til Alexander Dunning, en internasjonal våpen-smugler. Joe kommer seg snart inn i Dunnings herskapshus, samtidig som de andre holder vakt utenfor huset. De avhører Dunning, som forteller dem at målet for Guatemala-oppdraget i 1981 var daværende løytnant Robert Stanton - hvis far var en kjent amerikansk senator. Den yngre Stanton er nå visepresident i USA, og har beordret attentatet på alle involverte i oppdraget - for å skjule det faktum at Stanton massakrerte alle sivile i landsbyen i Guatemala.

FBI-agenter omringer snart Dunning's herskapshus. Cooper forsøker å forhandle angående Franks overgivelse, og Frank forteller ham om visepresidentens svik. Den dødssyke Joe utgir seg for å være Frank, går utenfor huset og blir drept av en ukjent snikskytter. Laget kommer seg deretter unna herskapshuset, og må legge en plan for å gå etter Dunning og Stanton før resten av laget deres blir myrdet.

Skuespillere.[rediger | rediger kilde]

Helen Mirren og Bruce Willis ved San Diego Comic-Con International i juli 2010

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]