Rayman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rayman
Utvikler Ubisoft Montpellier
Utgiver Ubisoft
Designer Michel Ancel
Serie Rayman
Plattform Microsoft Windows, DOS, PlayStation Portable, PlayStation, Game Boy Advance og Android
Sjanger plattformspill
Modus enspiller
Denne artikkelen handler om det første spillet i Rayman-serien, for artikkelen om serien, se Rayman (serie)

Rayman er et fransk plattformvideospill fra 1995 utviklet av Ubisoft. Spillet ble gitt ut i 1995 til PlayStation og i 1996 til Atari Jaguar, Sega Saturn og MS-DOS. Det var planlagt en versjon til Sega 32X, men den ble kansellert grunnet den korte levetiden til konsollen.

Designerene for spillet er Michel Ancel, som var designleder, Alexandra Steible, som var ansvarlig for karakterene og Vincent Gréco, som var programmerer. Aldergrensen for spillet er 3 år.

Spillet[rediger | rediger kilde]

Michel Ancel var spillets designer.

Rayman er et siderullende plattformspill. Spillekarakteren er, som tittelen sier, Rayman, som må reise gjennom seks verdener («The Dream Forest», «Bånd Land», «Blue Mountains», «Picture City», «The Caves of Skops» og «Candy Château») for å frigjøre alle de innesperrede «Electoons». Disse er fanget i seks bur som er plassert et sted på hvert nivå.

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

Rayman er særdeles anerkjent for den animerte 2D-grafikken, atmosfæren og lydsporene. Det har også fått ros, i tillegg til kritikk, for den høye vanskelighetsgraden. Spillet solgte 900 000 eksemplar på to år.[1] Det er også det mest solgte PlayStation-spillet gjennom tidene i Storbritannia, med rundt 5 million solgte eksemplar, med Tomb Raider II og Gran Turismo etter seg.[2]

Arv[rediger | rediger kilde]

Det opprinnelige Rayman er kjent for den ekstremt høye vanskelighetsgraden. Rayman ble fulgt opp av mange vellykkede oppfølgere. I 1999 kom Rayman 2: The Great Escape ut, etterfølgt av Rayman 3: Hoodlum Havoc i 2003, Rayman: Hoodlum's Revenge i 2005 og Rayman Origins i 2011. Flere spin-offs har også kommet ut, inkludert Rayman Arena og Raving Rabbids-serien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «"Strategy and Management of Industrial Brands" (Malaval, 2001) side 297-8.» (engelsk). Malaval, Philippe; Bénaroya, Christophe. ISBN 978-0-7923-7970-6. Besøkt 1. august 2013. 
  2. ^ «PlayStation's last hurrah». Besøkt 1. august 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]