Rayman (videospill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rayman
Rayman logo.png
UtviklerUbisoft Montpellier
UtgiverUbisoft
Distributør Ubisoft, Nintendo eShop, Google Play, App StoreRediger på Wikidata
DesignerMichel Ancel
SerieRayman
Neste i serienRayman 2: The Great Escape
Plattform
Utgivelse1. september 1995
22. september 1995 (PlayStation; Japan)[1]
SjangerPlattformspill
ModusEnspiller
AldersgrenseKids to Adults (ESRB)

Rayman er et fransk plattformvideospill fra 1995 utviklet av Ubisoft og det første spillet i serien Rayman. Spillet ble gitt ut i 1995 til PlayStation og i 1996 til Atari Jaguar, Sega Saturn og MS-DOS. Det var planlagt en versjon til Sega 32X, men den ble kansellert grunnet den korte levetiden til konsollen.

Designerne av spillet er Michel Ancel, som var designleder, Alexandra Steible, som var ansvarlig for karakterene og Vincent Gréco, som var programmerer. Aldergrensen for spillet er 3 år.[trenger referanse]

Spillet[rediger | rediger kilde]

Michel Ancel var spillets designer.

Rayman er et siderullende plattformspill. Spillkarakteren er tittelfiguren Rayman, som må reise gjennom seks verdener («The Dream Forest», «Bånd Land», «Blue Mountains», «Picture City», «The Caves of Skops» og «Candy Château») for å frigjøre alle de innesperrede «Electoons». Disse er fanget i seks bur som er plassert et sted på hvert nivå.

Handling[rediger | rediger kilde]

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Skulle opprinnelig være på SNES.

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

Rayman er særdeles anerkjent for den animerte 2D-grafikken, atmosfæren og lydsporene. Det har fått både ros og kritikk for den høye vanskelighetsgraden. Spillet solgte 900 000 eksemplarer på to år.[2] Det er også det mest solgte PlayStation-spillet gjennom tidene i Storbritannia, med rundt fem millioner solgte eksemplarer, med Tomb Raider II og Gran Turismo etter seg.[3]

Arv[rediger | rediger kilde]

Det opprinnelige Rayman er kjent for den ekstremt høye vanskelighetsgraden. Rayman ble fulgt opp av flere spill. I 1999 kom Rayman 2: The Great Escape ut, etterfulgt av Rayman 3: Hoodlum Havoc i 2003, Rayman: Hoodlum's Revenge i 2005 og Rayman Origins i 2011. Flere spin-offs har også kommet ut, inkludert Rayman Arena og Raving Rabbids-serien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.jp.playstation.com/software/title/slps00026.html; sitat: 発売日 1995年9月22日.
  2. ^ «"Strategy and Management of Industrial Brands" (Malaval, 2001) side 297-8.» (engelsk). Malaval, Philippe; Bénaroya, Christophe. ISBN 978-0-7923-7970-6. 31. januar 2001. Besøkt 1. august 2013. 
  3. ^ «PlayStation's last hurrah». Besøkt 1. august 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]