Hopp til innhold

Rauk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fjellet Trænstaven i Træna kommune er en rauk på strandflaten langs norskekysten.

En rauk er en bratt frittstående klippe eller et fjell, ofte betegnet som et restfjell, formet av erosjon; et geologisk fenomen som kan oppstå når relativt mykere bergarter på en kyst eroderer. Resultatet kan bli en fjellformasjon med stupbratte sider på alle kanter, en rauk. Erosjonen skyldes dels havet og bølgekraft, men ikke minst is. Is kombinert med tidevann har vært en viktig geologisk kraft i kystlandskap som har vært dekket av isbreer og havis. Strandflaten langs Norges vestkyst er skapt av disse naturkreftene, som stadig er i full virksomhet i Arktis og Antarktis. Restfjell med bratte sider i strandflaten er benevnt som rauk.

I svenske kystlandskap finnes det rauker på Gotland, som Hoburgsgubben og Jungfrun, og på Öland. Raukene på den svenske østersjøkysten er mindre enn i den norske strandflaten. I Norge finnes det karakteristiske rauker på vestsiden av Porsangerfjorden.

«Rauk» er et gutnisk ord, brukt i svensk fra 1852, rotbeslekta via urnordiske hraukr med blant annet råge og dialektuttale rök i betydninga 'skyl'.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Rauk – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata