Ratchet & Clank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ratchet & Clank er en serie med actionspill for PlayStation 2, PlayStation Portable, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita og PlayStation 5.

Handlingen i spillet går ut på at romheltene Ratchet og Clank reiser rundt i en galakse langt borte og kjemper for galaksens frihet. Det har også blitt laget en film med tittelen Ratchet & Clank; filmen hadde premiere i 2016.

Ulike typer figurer[rediger | rediger kilde]

Spilluniverset er fylt av ulike typer skapninger, noen er biologiske skapninger og andre er roboter eller maskiner.

 • Lombaxer er kattelignende skapninger. De går oppreist på to bein, men har spesielle ører, og dessuten hale. Lombaxer kan ha flere farger – Ratchet er gul med brune striper, mens general Alister Azimuth er hvit med røde striper. Kvinnelige lombaxer påstås å ikke ha hale. Lombaxene flyktet til en ukjent dimensjon etter et angrep tidlig i spillenes historie. Ratchet og hans far ble igjen, men Ratchets far ble drept. I A crack in time møter Ratchet general Alister Azimuth, som også er lombax. Det viser seg at de to er de siste lombaxene igjen i sin dimensjon.
 • Valkyrier er kvinnelige skapninger med særdeles fremtredende kvinnelige former (store bryster og brede hofter). Valkyriene er leiemordere. De tre sjefsvalkyriene er Cassiopeia Carina og Libra.
 • Zonier er hverken biologiske eller roboter, de er skapninger som består av ren energi, men for å kunne leve i galaksene i spillene må de leve i et spesielt metallskall. Zoniene er meget intelligente skapninger, og de har stått for utviklingen av mye avansert teknologi i Ratchet & Clank-spillene. I A crack in time kan man samle zonier i en spesiell zonibeholder, og ettersom man samler blir Aphelion, Ratchets romskip, oppgradert.
 • Fongoider er middels store skapninger (på Ratchet & Clank-skalaen) med blå hud og store gule neser. De fleste fangoider grynter litt når de snakker. I spillene får man se både kvinnelige og mannlige fangoider, og både voksne og barn. Fangoidene lever i landsbyer. Noen fangoider er krigere, disse kan, ved hjelp av sine staver, skade fiender. De er likevel relativt hjelpeløse sammenlignet med Ratchet.
 • Agorianere er svært dumme skapninger. De omtales slik i A crack in time: «Agorianerne er de skapningene i galaksen som har utviklet seg minst de siste (ukjent antall år). Faktisk er det ikke registrert noen utvikling siden rasens opprinnelse». Agorianerne er store, kraftige skapninger med rød pels og underbitt. Man møter på agorianerkrigere flere ganger i spillet, og de kan ha forskjellige våpen; sverd, flammekaster, klasebombe- og bombekaster, og dessuten kan de ha skjold.

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

 • Ratchet er en ung «lombax» fra planeten Veldin. I begynnelsen av det første spillet er han mekaniker, helt til Clank krasjlander rett ved huset hans og eventyret deres begynner. Ratchet veier 68 kg og er 152 cm høy. Han har gul pels med brune striper, og grønne øyne. Hovedvåpenet hans er en skiftenøkkel, men utover i spillene samler han opp et stort arsenal av våpen. Han har også en rustning som man kan oppgradere utover i spillene. Han har et romskip som heter Aphelion. Ratchet er foreldreløs og har ingen biologisk familie, men Ratchet & Clank blir nære venner etterhvert som spilluniverset utvikles for hvert spill.
 • Clank er hjernen i duoen Ratchet og Clank. Clank ble skapt av Orvus (i spillet A crack in time) i en av fabrikkene til Chairman Drek. Etter at han og Ratchet beseiret Drek, ble han Ratchets bestevenn og makker. Det er eksempler på at de har kranglet (som for eksempel på Jawai, planeten Pokitaru i det første spillet i serien), men de har aldri kranglet lenge. Clanks egentlige navn er XJ0461.
 • Kaptein Qwark er en fyr (rase ukjent) i grønn superheltdrakt. Qwark fremstiller seg selv som en tøffing og et geni, mens han i grunnen er en pyse. Han har en kjendisposisjon i Ratchet & Clank-universet, og man hører ham blant annet på radio i blant. Han er glad i å kle seg ut – et eksempel på dette er sykesøster-kostymet (søster Shannon, eng. nurse Shannon) han tidvis bruker i spillet A crack in time.
 • Doktor Nefarious er et ondt geni som hater Captain Qwark mer enn noe annet. Hvorvidt han egentlig er doktor – enten lege eller i besittelse av en doktorgrad – er et diskusjonstema blant de andre figurene i spillet. Dr. Nefarious' stemme er spilt av Armin Shimerman. Dr. Nefarious og Captain Qwark har kjent hverandre siden de gikk på high school. Dr. Nefarious planla å bruke «Bio-Blitorator» til å gjøre alle levende om til roboter, slik at han selv kunne få verdenskontroll. Dr. Nefarious var først et romvesen, helt til han ble sterkt skadet i en av kampene mellom ham og Qwark. Da gjorde reparasjons-roboter ham om til en cyborg. Senere dukket han opp igjen med en plan om å manipulere tiden for å skape en ny virkelighet hvor heltene alltid taper. Dermed ble Dr. Nefarious den første skurken i Ratchet & Clank-universet som dukket opp som hovedskurk i mer enn ett spill.
 • Lawrence er butleren til Dr.Nefarious, og gikk på S.F.B.M.G.S – «Skole For Butlere Med Gale Sjefer». Lawrence ble opprinnelig laget for å være kelner på Maktar Hotell, men da han kom med jordbæris istedenfor sjokoladeis til en «agorianer» (som knuste hele hotellet), fikk han sparken. Da han ble ansatt som butler, bestemte han seg for å bli rockestjerne. Da Doktor Nefarious ble slått av Ratchet for annen gang, dro Lawrence til Kerwan og startet et nytt liv.
 • Lord Vorselon er en ond figur. Kroppen hans er av metall, og han har bare hodet igjen fra sitt liv som biologisk skapning – hodet flyter i en tank på toppen av metallkroppen hans.
 • General Alister Azimuth er en «lombax». Han var venn av Ratchets far, og i spillet A crack in time får Ratchet sin fars svevestøvler av Azimuth. Azimuth var tidligere en lokal opprører. Det viser seg utover i spillet at han forrådte lombaxene, og han forråder og forsøker å drepe Ratchet i A crack in time, fordi han vil skru tiden tilbake og redde lombaxene.
 • Chairman Drek
 • «Big» Al er en nerdete tekniker som figurerte allerede i det første Ratchet & Clank-spillet. Han har gitt Clank den såkalte Heli-pakken, som har dukket opp i mange senere spill.
 • Mr. Finswritchet er direktøren for selskapet Megacorp.
 • Angela Cross er også kjent som «the unknown thief». Hun er klønete og forfulgt av uflaks. Hun figurerte første gang i spillet Ratchet and Clank 2 Going Commando. Det er uklart hvilken rase hun tilhører, men hun har mange likheter med lombaxer, bortsett fra at hun ikke har noen hale.
 • Stuart Zurgo, også kjent som Qwark Fanboy, var en stor fan av kaptein Qwark. Han dukket først opp i Ratchet & Clank: Going Comando, der han proklamerte at Ratchet var fienden hans. Senere solgte Ratchet ham en Qwark statue i bytte mot en «armor magnetizer». Han var hovudskurken i Ratchet & Clank: Q-Force. I det spillet hevdet Stuart Zurgo at Qwark hadde sviktet som helt, og at det var dette som var grunnen til at han selv var blitt skurk. Han ble tilslutt beseiret av Ratchet, Clank og Qwark, og ble deretter kastet ned fra en stor bro. .
 • Klunk var en robot laget av Dr. Nefarious som var laget for å erstatte Clank i Up Your Arsenal. Han ble senere beseiret av Ratchet i Metropolis. Han var også siste boss i spillet Secret Agent Clank, der han hadde fått Ratchet i fengsel og planla å tilintetgjøre alle planetene i galaksen, mens han selv utga seg for å være Clank. Han ble bekjempet av Clank og senere gjort om til en støvsuger. Det er ukjent om han er i live eller ikke.
 • Gleeman Vox
 • Dallas
 • Huanita
 • Skrunch
 • Sasha Phyronix figurerte første gang i spillet Up Your Arsenal, der hun var kaptein på Starship Phoenix. Sasha er datteren til president Phyronix, og Ratchet er forelsket i henne. I Ratchet Gladiator «Ratchet Deadlocked» er Sasha blitt president i Metropolis, mens Ratchet er blitt kaptein på Starship Phoenix.
 • Max Millian er skurken i serien Secret Agent Clank. Han er også bossen i mobilspillet Ratchet & Clank: Going Mobile. Spillerne møter ham første gang i spillet i Ratchet & Clank: Up Your Arsenal (dette spillet ble gitt ut med tittelen Ratchet & Clank 3 i Europa).
 • Keiser Tachyon er en «cragmitt», men han ble oppdratt av lombaxer fra planeten Fastoon. Egget hans ble funnet på Kreeil-kometen av noen lombax-gravere. Men da han oppdaget at han var en cragmitt, og at lombaxene hadde fanget cragmittene i en annen dimension med Dimensionatoren, bygde han en hær av drophyder fra planeten Zaurik, og angrep lombaxene. Men han hadde ingen ide om hvor onde cragmittene var. Lombaxene flyktet til en annen dimensjon med Dimensionatoren. Bare to ble igjen. Ratchet og faren hans. Ratchets far voktet dimensionatoren og sendte Ratchet til Solana-galaksen. Tachyon viste ingen nåde og drepte Ratchets far. Mange år senere oppsporet Tachyon Ratchet og angrep han i Metropolis. Men Ratchet flyktet til Cobalia og litt senere bekjempet Ratchet Tachyon på planeten Fastoon.
 • Cronk og Zephyr var noen gamle krigsroboter som passet på Talwyn Apogee etter at faren Max Apogee forsvant. De kjempet samen i den store krigen, og det største slaget var mot keiser Percival Tachyon. Når Ratchet og Clank kom til romstasjonen prøvde de og drepe dem. Etter de oppdaget at Ratchet var en lombax hjalp de han med å finne Lombax hemeligheten. Etter at Keiser Tachyon var bekjempet var de på Apogee og «Lekte» slaget mellom Ratchet og Tachyon, men stoppet når Clank ble kidnappet av Zoniene. I All 4 One dro de til Planeten Magnus etter at Ratchet, Clank, Qwark og Dr. Nefarious ble kidnappet av Ephemeris, men de satt seg fast i et astroidefelt. De klarte å kontakte Ratchet og Clank via navenheten, og noen Apogee kapsler de kunne bruke til å sende Ratchet, Clank, Qwark og Nefarious våpen. De kom igjen på slutten av spillet der Lawrense hadde hjelpet dem ut av astroidefeltet, men Nefarious og Lawrense stakk av med skipe deres. I Ratchet & Clank: Nexus,de får Polaris forsvarsstyrken der de fraktet Venda Prog i Nebulox VII fangeskip der de skulle sende henne i et sikkert fengsel. Vendra over skipet og tar strømmen. Ratchet og Clank må sikre henne, mens Cronk og Zephyr fikser strømmen. Etter at strømmen er fikset kommer broren til Vendra Prog, Neftin Prog og angriper skipet med en hær av Bandit & Co, og fester bomber på skipet. Cronk og Zephyr blir overbemannet. De blir bindt sammen. Når Ratchet og Clank kommer, blir de fanget av Vendra. Vendra sprenger skipet, vinduene på broen sprekker, og Ratchet og Clank blir dratt ut. Men Cronk og Zephyr kommer ikke ut og de blir drept i eksplosjonen. De blir sett i slutten av spillet der de har gått inn i etterlivet og drar ned på robotkirkegarden får å sjekke ut noen damedroider.
 • Talwyn
 • Smugleren er en skapning med grønn hud som har mange likhetstrekk med Indiana Jones. Han hjelper Ratchet med å bygge Ryno-våpnene.
 • Libra (latin «rettferdighet», stjernetegnet/-bildet Vekten) er en av de tre sjefsvalkyriene. Libra har kvinneutseende, men mannsstemme.
 • Zahn er en avdød fongoidehelt som har sitt eget tempel i en fongoidelandsby.
 • Mac (terrachnoid) er vert på «Battleplex», der Man kan snakke med et hologram av han i lobbyen der.
 • Pollyx
 • Rivet er en Lombax fra en motsatt dimensjon av Ratchet

Steder[rediger | rediger kilde]

 • Phylax-sektoren består av et antall planeter samt av månene Phylax Alfa og Phylax Beta og av det såkalte Phylax-depotet. Sektoren har tre radarer og (ukjent antall) oppdrag fra innbyggere.
 • Corvus-sektoren (av latin «svart», «ravn», stjernebildet Ravnen) består av et antall planeter samt av månene Corvus Alfa og Corvus Beta og det såkalte Corvus-depotet. Sektoren har (ukjent antall) radarer og (ukjent antall) oppdrag fra innbyggere.

Spillene[rediger | rediger kilde]

Ratchet and Clank (PS2)[rediger | rediger kilde]

Dette er det første spillet i serien. Den onde blargen Chairman Drek har bygget en rekke forurensende fabrikker som ødelegger atmosfæren på hjemplaneten hans, Orxon. Derfor bestemmer han seg for å lage en ny planet av delene til andre planeter. Men en dag spyr en av robotfabrikkene hans ut en liten robot som ikke vil følge ordrene til Drek, fordi den skjønner at det Drek gjør er galt. Han rømmer i et miniromskip, men Drek sender ut vakter etter ham. En av vaktene skyter robotens romskip i stykker, og han krasjlander på planeten Veldin. Ratchet, som er en lombax fra Veldin, redder roboten ut av de brennende restene av romskipet. Til gjengjeld fikser roboten et romskip Ratchet holdt på å reparere. Roboten sier at Ratchet må hjelpe ham å finne Captain Quark, og det er Ratchet villig til. De flyr til planeten Novalis, og Ratchet begynner å kalle roboten Clank.

Ratchet & Clank: Going Commando (2) (PS2)[rediger | rediger kilde]

Det andre spillet i serien starter med at Mr. Finswritchet, direktøren i Megacorp, et stort firma i Bogon-galaksen, trenger hjelp. Han vil stjele tilbake et blått, lubbent vesen kalt «Eksperimentet» fra en mystisk tyv. Tyven slipper unna først, men Ratchet klarer å gi Eksperimentet tilbake til direktøren. Det viser seg imidlertid at det lille vesenet, som kalles «Protopet», er svært farlig. Ratchet og Clank blir med tyven for å stoppe Mr. Finswrichet I å selge det farlige dyret. I slutten av spillet viser det seg at den ekte direktøren Megacorp har blitt tatt til fange, og at han som ga oppdraget til Rachet og Clank egentlig er Captain Qwark i forkledning. Etter å ha stoppet et stort Protopet, ble Qwark straffet og alt gikk tilbake til det normale.

Ratchet & Clank: Up Your Arsenal (3) (PS2)[rediger | rediger kilde]

Clank har hovedrollen i en Holo-vision-serie kalt Secret Agent Clank. I denne serien har Ratchet bare en bi-rolle, og det er han ikke fornøyd med. Derfor blir han nesten glad når Dr. Nefarious angriper Veldin, hjemplaneten hans. Men etter å ha stoppet Dr. Nefarious onde plan, aksepterer Ratchet at han må spille annenfiolin innimellom.

Ratchet Gladiator (PS2)[rediger | rediger kilde]

Spillet er kjent som Ratchet: Deadlocked utenfor Europa og Australia), og ble utgitt i Nord-Amerika i oktober 2005 og i Europa og Japan i november 2005. Spillet ble lansert etter Ratchet & Clank: Up Your Arsenal, og før Ratchet & Clank: Going Mobile. Handlingen i dette spillet dreier seg om at Ratchet og Clank blir fanget av to store roboter mens de er ombord i det store romskipet Starship Phoenix. Derfra blir de ført til en stor romstasjon kalt DreadZone station, og tvunget til å bli med i Gleeman Voxs Holo-vision-program Dreadzone. Det er en slags sport der gladiatorer kjemper mot hverandre, ikke med sverd og skjold, men med toppmoderne våpen. I Ratchet: Gladiator er det bare elleve våpen (inkludert skiftenøkkelen). Det er heller ikke noe R.Y.N.O.-våpen, men i stedet er det et våpen med navn The Harbinger, som ødelegger vel så mye som R.Y.N.O.

Ratchet & Clank: Going Mobile (mobiltelefon)[rediger | rediger kilde]

Spillet handler om at Ratchet og Clank har blitt fanget inni din mobil og prøver å komme seg ut. Spillet har 8 forskjellige våpen (pluss skiftenøkkelen) og 12 forskjellige baner, inkludert en boss-arena. Der kjemper spilleren mot Max Millian. På svakere mobiler er det ingen arena, bare nesten som et helt normalt nivå, og ingen Max Millian, bare en kanon som skyter ut små blå robothunder.

Ratchet & Clank: Clone Home (mobiltelefon)[rediger | rediger kilde]

Spillet begynner der Ratchet & Clank: Going Mobile slutter. Spillet ble lansert i USA og Canada den 1. september 2006. Spillet er utviklet av Hanheld Games, som Going Mobile. Spillet ble lansert etter Going Mobile og før Ratchet & Clank: Size Matters (PSP).

Ratchet & Clank: Size Matters (PSP/PS2)[rediger | rediger kilde]

Spillet begynner når Ratchet and Clank møter en jente som trenger hjelp til å finne faren sin, men på veien forstår de at hun er egentlig en slem robot som vil ta over galaksen og drepe alle heltene.

Ratchet & Clank Future: Tools of Destruction (PS3)[rediger | rediger kilde]

Spillet begynner når Ratchet and Clank krasjlander etter å ha fått et nødstilkalling fra Kaptein Qwark som blir angrepet av cragmittenes nye prins Percival, som skal finne et spesielt lombax-våpen for å kalle cragmittene tilbake.

Secret Agent Clank (PSP)[rediger | rediger kilde]

I dette spillet, er Clank—som Secret Agent Clank, en tophemmelig agent—hovedkarakteren.

Ratchet & Clank Future: Quest for Booty (PS3)[rediger | rediger kilde]

Ratchet og Talwyn er på leting etter et holoskop som skal hjelpe dem med å finne Clank, men på veien må de bekjempe Captain Slag og Captain Darkwater.

Ratchet & Clank Future: A Crack in Time (PS3)[rediger | rediger kilde]

Dette spillet er fortsettelsen på eventyret som startet i slutten av Ratchet and Clank: Tools of Destruction, med nye sektorer med mange planeter og måner man kan utforske. I starten av spillet er Ratchet og Clank ikke sammen, og spilleren opptrer tidvis som Ratchet og tidvis som Clank, inntil de to møtes igjen et stykke ut i spillet. Clank befinner seg da i Den store klokken, mens Ratchet forsøker å redde både Clank og resten av galaksen. Spilleren beveger seg fritt mellom sektorer og planeter, og kan utforske mange forskjellige steder med ulik flora og ulike fiender på hvert sted. I spillet samler man Ryno V-deler, gullbolter og zonier.

Ratchet & Clank: All 4 One (PS3)[rediger | rediger kilde]

Spillet All 4 One ble lansert i 2011. Dette spillet må spilles av fire spillere, som fordeler rollene som Ratchet, Clank, Captain Qwark og Dr. Nefarious mellom seg. Spillet har en alternativ handlingslinje som tegneseriene om Ratchet and Clank leder opp til.

Ratchet & Clank: Full Frontal Assault (Q-Force) (PS3)[rediger | rediger kilde]

I dette spillet kan man styre Ratchet, Clank og Qwark, drive baseforsvar og overmanne den andre basen.

Ratchet & Clank Nexus (PS3)[rediger | rediger kilde]

Dette er et originalt Ratchet & Clank spill, der Ratchet bærer Clank på ryggen. Spillet skulle bringe Ratchet og Clank-historien tilbake til hovedsporet, etter at de siste spillene hadde vært spin-off-utgaver.

Ratchet & Clank (PS4)[rediger | rediger kilde]

Ratchet & Clank for PlayStation 4 er en ny versjon av det originale spillet fra 2002. Spillet er stort sett det samme som originalen, men med noen endringer i historien og arsenalet. Spillet handler om at Formann Drek og Dr. Nefarious bruker et våpen kalt Avplanetifikator (Deplanetizer) til å ødelegge planeter i galaksen for å bruke delene til å lage en ny planet.

Ratchet & Clank Rift Apart[rediger | rediger kilde]

Ratchet & Clank Rift Apart ble lansert 11. juni 2021 til Playstation 5. Det er det første Ratchet & Clank-spillet som ble utgitt siden 2016. Spillet tar plass etter Nexus.

Film[rediger | rediger kilde]

Ratchet & Clank, en film om spillserien, hadde premiere den 29. april 2016. Filmen forteller den samme historien som spillet Ratchet & Clank (PS4) men handlingen har flere detaljer. Foretaket Insomniac Games bistod med filmens produksjon, manus, karakterutvikling og animasjon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]