Rasekatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Rasekatter, slik man forestiller seg de mange ulike katterasene i dag, oppsto først sent på 1800-tallet. Per definisjon er en rasekatt et avkom med stamtavle, etter foreldre av samme rase som også har stamtavle.

Da det i 1871 ble avholdt katteutstilling i Crystal Palace i London ble det vist fram 25 klasser med katter, men svært få var rasekatter slik vi kjenner dem i dag. Europeisk korthår og perser var med, samt en tidlig variant av burmeser. Man kan derfor konkludere med at rasekatter er et resultat av den økte velstanden som oppsto i Europa på 1800-tallet, i likhet med de mange hunderasene som ble skapt på denne tiden.

Rasekatter ferdes normalt ikke fritt omkring, fordi mange av dem er svært kostbare. Om de får lov blir imidlertid rasekattene ofte like dyktige jegere som huskattene, selv om flere av rasene også har fysiske hindringer for å kunne bli det. Norsk skogkatt er et eksempel på en rasekatt som passer godt til nordisk fauna og klima. Om den for ferdes fritt blir den en svært god jeger.

Rasekattforbund[rediger | rediger kilde]

Internasjonalt finnes det er rekke rasekattforbund, hvorav de mest dominerende er Cat Fanciers' Association (CFA), Fédération Internationale Féline (FIFe), The International Cat Association (TICA) og World Cat Federation (WCF).

I Norge er det Norske Rasekattklubbers Riksforbund (NRR) som organiserer flertallet av de lokale rasekattklubbene. NRR anerkjenner omkring 40 katteraser, men antallet må på ingen måte forveksles med en komplett liste over alle rasekatter. Andre forbund kan anerkjenne andre katteraser. NRR er tilsluttet FIFé, som kun er ett av flere internasjonale topporganer som organiserer nasjonale rasekattforbund. NORticats er en annen norsk rasekattklubb (offisielt 9. mai 2008), og den er TICAchartered. NORticats er en klubb for alle katter og alle folk. Både eiere av huskatter og rasekatter er hjertelig velkommen som medlemmer, og alle katter kan delta på deres utstillinger. Spesielt for TICA og NORticats er at huskatter får titler på lik linje med rasekatter, som den eneste organisasjonen i verden. NORticats.com Arkivert 13. august 2020 hos Wayback Machine.

Se også[rediger | rediger kilde]