Perser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rød perser

Perser er en langhåret katterase som stammer både fra slanke, asiatiske langhårskatter og satte, europeiske korthårskatter. Rasen karakteriseres av sin lange pels og korte nese. Perserkatter en ganske rolige og de trives best som innekatter. Perser er en av verdens eldste katteraser. Siden 1600-tallet har man importert laghårete katter fra Iran til Europa. Disse kattene ble veldig populære blant mennesker og har gjennom århundre utviklet seg til dagens perserkatt. Dette er en av de mest populære rasene og en av de mest utbredte.[trenger referanse]

Som et resultat av selektive avling, finnes den persiske katten i mange ulike pelsfarger i tillegg til en kortere nese. Denne hodestrukturen kan føre med seg ulike helseproblemer. Det har av noen oppdrettere blitt gjort forsøk av på å snu denne trenden tilbake mot den tradisjonelle arten slik at snuten blir mer utstående. Arvelig polycystisk nyresykdom er svært utbredt i rasen og rammer nesten halvparten av populasjonen i enkelte land.

Den første dokumenterte forfaderen til perseren, ble importert fra Khorasan, Persia til Italia i 1620 av Pietro della Valle, og fra Angora (nå) Ankara, Tyrkia til Frankrike av Nicholas-Claude Fabri de Peiresc på omkring samme tid. De Khorosanske kattene var grå, mens de fra Angola var hvite. Fra Frankrike nådde de raskt Storbritannia. Langhårete katter ble også importert til Europa fra Afghanistan, Burma Kina og Russland. Avling mellom de ulike rasene var vanlig, særlig mellom Angoraer and Persere. Nylig genforskning indikerer at nåtidens persere er nærmere beslektet med katter fra Vest-Europa enn Persia. Forskeren uttalte “Selv om den tidlige persiske katten kan ha oppstått i det gamle Persia, har den moderne persiske katten mistet sin fylogeografiske signatur"