Randolph Scott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Randolph Scott
Randolph Scott-publicity.JPG
Født George Randolph Scott
23. januar 1898
USA Orange County, Virginia, USA
Død 2. mars 1987 (89 år)
USA Beverly Hills, California, USA
Ektefelle Marion DuPont (1936–1939)
Patricia Stillman (1944–1987)
Parti Det republikanske parti
Nasjonalitet USA
Religion Den anglikanske kirke
Aktive år 1928–1962
IMDb IMDbRedigere på wikidata

Randolph Scott (født 23. januar 1898, død 2. mars 1987) var en amerikansk skuespiller hvis karriere strakk seg fra 1928 til 1962.

På grunn av familiens økonomiske status, var unge Randolph i stand til å studere ved private skoler som Woodberry Forest School. Fra en tidlig alder, utviklet Scott visse atletiske trekk, og var svært god i fotball, baseball, hesteveddeløp og svømming. De tre første årene av hans filmatiske karriere, dukket Scott opp i flere forskjellige sjangere, inkludert drama, krim, komedier, musikaler (selv om han verken sang eller danset), krigsfilmer, eventyr, skrekkfilmer og fantasy-filmer.

I april 1917 gikk USA inn i den første verdenskrig. Scott sluttet seg til hæren da han var nitten år og tjenestegjorde i Frankrike som en artilleri-observatør. Scotts erfaringer fra krigstid ga ham trening som ville bli tatt i bruk i hans senere filmkarriere, herunder bruk av skytevåpen. Scott kom tilbake fra militærtjeneste i 1919. Da hans militære karriere var over, fortsatte Scott sin utdannelse ved Georgia Tech, der han hadde som mål å bli fotballspiller. Men en ryggskade hindret ham fra å oppnå dette målet. Scott ble deretter overført til Universitetet i Nord-Carolina. Scott droppet senere ut fra studiene og begynte å arbeide som regnskapsfører i det samme tekstil-firmaet som hans far var ansatt i.

Rundt 1927 utviklet Scott en interesse for teater og skuespill og han besluttet å reise til Los Angeles for å søke en karriere i filmbransjen. Heldigvis hadde Scott`s far bli kjent med Howard Hughes og sendte et introduksjonsbrev på sin sønns vegne til filmskaperen. Hughes svarte med å gi Scott en liten rolle i filmen Sharp Shooters i 1928. Scott signerte en kontrakt med filmstudiet Paramount Pictures og fikk en rolle i deres film Heritage of the Desert i 1932. Scott var flere ganger med i nyinnspillinger av tidligere stumfilmer. I et forsøk på å spare produksjonskostnader benyttet Paramount Pictures ofte gamle opptak fra de stumfilmene og leide inn noen av de samme aktørene, slik som Raymond Hatton og Noah Beery, for å gjenta deres roller fra de gamle stumfilmene.

Scott hadde sin siste filmopptreden i 1962 med filmen Ride the High Country som nå blir regnet som en klassiker. Den ble regissert av Sam Peckinpah. Scott var episkopal og medlem av St. Peter's Episcopal Church hvor han også ble begravet. Han var også en frimurer. Scott døde i en alder av 89 år i Beverly Hills, California. Selv om Scott oppnådde berømmelse som en skuespiller, klarte han å holde en relativt lav profil rundt hans private liv. For hans mange bidrag til til den amerikanske filmindustrien, har Randolph Scott blitt tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame, som ligger ved 6243 Hollywood Boulevard.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]