Randi Lindtner Næss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Randi Lindtner Næss
Født11. mai 1905
Bergen
Død20. mai 2009 (104 år)
Bergen
Søsken Lothar Lindtner
Barn Berit Søder, Arne Lindtner Næss
Beskjeftigelse Skuespiller, sanger, operasanger, teaterskuespiller
Nasjonalitet Norge
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Randi Lindtner Næss (født 11. mai 1905 i Bergen, død 20. mai 2009) var en norsk operasanger og teaterskuespiller.

Hun fikk utdannelse som sopransangerinne under professor Zavilovsky i Berlin og Arne von Erprekom Sem i Oslo. Hun debuterte på Den Nationale Scene i Bergen, og var knyttet til dette teateret i årene 1925 til 1990. 23 år gammel, i september 1928, fikk hun en hovedrollen i Walter Kollos De tre små piker. Hennes gode sangstemme åpnet for en enestående karriere. Hun spilte i alt den kvinnelige hovedrollen i ni operaer og sytten operetter, og gjestespilte også ved Det norske teatret og Det Nye Teater.

Som skuespiller opptrådte hun ofte i komedier av Ludvig Holberg, og gjorde alltid lykke, men hun var også et mangfoldig talent, som fikk spille sentrale kvinneskikkelser i dramaer av William Shakespeare, Henrik Ibsen og Nordahl Grieg. Hun gjorde også en enestående innsats i Hans Wiers-Jenssens komedie om kjøpmannen Jan Herwitz, hvor handlingen er lagt til Bergen i 1830-årene.

Hennes barn, Berit Søder, Eli Lindtner og Arne Lindtner Næss, er også skuespillere. Randi Lindtners yngre bror var den kjente skuespilleren Lothar Lindtner.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]