Randi Lindtner Næss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Randi Lindtner Næss
Født11. mai 1905
Bergen
Død20. mai 2009[1] (104 år)
Bergen
Søsken Lothar Lindtner
Barn Berit Søder, Arne Lindtner Næss
Beskjeftigelse Skuespiller, sanger, operasanger, teaterskuespiller
Nasjonalitet Norge
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Randi Lindtner Næss (født 11. mai 1905 i Bergen, død 20. mai 2009) var en norsk operasanger og teaterskuespiller.

Hun fikk utdannelse som sopransangerinne under professor Zavilovsky i Berlin og Arne von Erprekom Sem i Oslo. Hun debuterte på Den Nationale Scene i Bergen, og var knyttet til dette teateret i årene 1925 til 1990. 23 år gammel, i september 1928, fikk hun en hovedrollen i Walter Kollos De tre små piker. Hennes gode sangstemme åpnet for en enestående karriere. Hun spilte i alt den kvinnelige hovedrollen i ni operaer og sytten operetter, og gjestespilte også ved Det norske teatret og Det Nye Teater.

Som skuespiller opptrådte hun ofte i komedier av Ludvig Holberg, og gjorde alltid lykke, men hun var også et mangfoldig talent, som fikk spille sentrale kvinneskikkelser i dramaer av William Shakespeare, Henrik Ibsen og Nordahl Grieg. Hun gjorde også en enestående innsats i Hans Wiers-Jenssens komedie om kjøpmannen Jan Herwitz, hvor handlingen er lagt til Bergen i 1830-årene.

Hennes barn, Berit Søder, Eli Lindtner og Arne Lindtner Næss, er også skuespillere. Randi Lindtners yngre bror var den kjente skuespilleren Lothar Lindtner.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]