Ramush Haradinaj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Ramush Haradinaj (født 3. juli 1968 i Glodjane i Decani-området i Kosovo i Jugoslavia) er en tidligere kosovansk politiker. Han bodde frem til krigen i Kosovo i Lausanne i Sveits.

Krigen og straks deretter[rediger | rediger kilde]

Ramush Haradinaj – som gikk under dekknavnet Smajl – spilte en stor rolle i kampen mot serberne i slutten av 1990-årene. Han ble leder av UÇK i Dukagjin-området, som ligger nær Montenegro.

Etter avslutningen av krigen i 1999 ble han nestkommanderende i TMK etter å ha vært områdesjef i Dukagjin-området en kort tid.

Det var på dette tidspunktet mange rykter om at Haradinaj var eller hadde vært involvert i smugling av bensin og tobakk mellom Montenegro og Kosovo. Haradinaj har selv bestridt ryktene og sagt at de stammer fra personer han selv har påstått var involvert i slike aktiviteter.

Etablerer Alliansen for Kosovos Fremtid[rediger | rediger kilde]

I begynnelsen av mars 2000 tok Haradinaj initiativ til å danne et nytt politisk forbund, som fikk navnet Alliansen for Kosovos Fremtid, og han ble selv dets leder. Alliansen består av fire partier: LPK, LKCK, UNIKOMB) og PPK. Haradinaj har sagt at han ønsket at imøtegå den politiske polariseringen som besto mellom Ibrahim Rugovas LDK og Hashim Thaçis PPDK. Det politiske engasjementet førte til at han trådte tilbake som nestkommanderende i TMK.

Premierminister og siktelse for krigsforbrytelser[rediger | rediger kilde]

Etter valget i Kosovo i oktober 2004 inngikk Haradinaj og hans parti en avtale med Ibrahim Rugovas parti, som betød at Rugova fortsatte som president og at Haradinaj ble premierminister, mens Hashim Thaçis parti måtte gå i opposisjon.

Fra serbisk side forlangte man at Haradinaj straks skulle tre tilbake, og at Det internasjonale tribunal til pådømmelse av krigsforbrytelser i det tidligere Jugoslavia skulle sikte ham for krigsforbrytelser.

Anklageren vet tribunalet siktet Haradinaj 24. februar 2005, men neppe fordi dette ble forlangt fra serbisk side. Haradinaj nedla straks sin post som premierminister, meldte seg frivillig i Haag og ble varetektsfengslet.

Haradinaj ble etterfulgt som premierminister av Bajram Kosumi fra samme parti.

Midlertidig løslatelse[rediger | rediger kilde]

I juni 2005 besluttet Det internasjonale tribunal til pådømmelse av krigsforbrytelser i det tidligere Jugoslavia å løslate ham inntil saken skulle for tribunalet. Haradinaj reiste deretter til Kosovo, hvor han hadde fått tillatelse til å oppholde seg under forutsetning av at han ikke involverte seg i politisk virksomhet.

Brødrene[rediger | rediger kilde]

Også Ramush Haradinajs brødre har vært aktive i UÇK. To brødre, Shkelzen Haradinaj og Luan Haradinaj, ble drept i krigen mot serberne. En eldre bror, Avni Haradinaj, ble drept i februar 2000 av franske KFOR-styrker, hvilket sannsynligvis var en feiltagelse. En bror, Daut Haradinaj, er blitt fengslet i fire år av en domstol i Kosovo, og en yngre bror, Enver Gashi, ble – muligvis som ledd i en feide – drept i april 2005, mens Ramush Haradinaj var fengslet i Haag. Ramush Haradinaj ble midlertidig løslatt i 24 timer 17. april 2005 for å kunne delta i sin avdøde brors begravelse.

Kilder[rediger | rediger kilde]