Ralph Waldo Emerson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ralph Waldo Emerson

Ralph Waldo Emerson (Født i Boston, Massachusetts, 25. mai 1803, død 27. april 1882) var en amerikansk forfatter og filosof. Han var gift med Elena Louse Tucker (død 1831), og var far til Waldo (død 1842 av skarlagensfeber).

Emerson ble utdannet ved Harvard University (1821), der han også arbeidet som kelner og assistentlærer, og var deretter rektor for brorens skole i en kort periode. Som sin far (død 1810) tok han utdannelse som prest i den lokale Unitarian Church, men sa opp i protest i 1832. Hans senere uttalelse om at Jesus ikke er Gud, vakte bestyrtelse og ateisme-fordømming i 1838. Rundt 1880 var likevel deler av kirkens filosofi positiv til enkelte av Emersons ideer.

Hans reise til Europa er beskrevet i boken English Traits (1856), og medførte møte med blant annet John Stuart Mill. I 1835 etablerte han seg i Concord, giftet seg med Lydia Jackson og etablerte The Transcendental Club, med Henry David Thoreau og andre (1836). Denne filosofikretsen utga journalen The Dial (1840–), der Emersons første essay, Nature ble trykt anonymt.

Diktene Threnody og Experiense uttrykte sorgen ved sønnens død. Skriveriene og de godt besøkte forelesningene, ble oppfattet som entusiastiske, men vanskelig tilgjengelig.

Byen Emerson i Manitoba, Canada, har navnet sitt etter Emerson.

Lite av Emersons poesi er gjendiktet til norsk, men enkeltdikt i Sigmund Skards gjendikting finnes i Under nye stjerner og Framande dikt frå fire tusen år.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hagen, Erik Bjerck. Litteratur og handling : pragmatiske tanker om Ibsen, Hamsun, Solstad, Emerson og andre. Universitetsforlaget, 2000. ISBN 82-00-45429-0

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote Wikiquote: Ralph Waldo Emerson – sitater