Ralph Steadman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ralph Steadman
Født15. mai 1936[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (87 år)
Wallasey
BeskjeftigelseKarikaturtegner, illustratør, skribent, frimerkekunstner, tegneserieskaper, fotograf Rediger på Wikidata
NasjonalitetStorbritannia
UtmerkelserSilver Brush (1982)
Æresdoktor ved Universitetet i Kent

Ralph Steadman (født 15. mai 1936) er britisk tegneserie-tegner og karikatur-tegner.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Ralph ble født i Wallasey, Cheshire, og vokste opp i Towyn i det nordlige Wales. Steadman gikk p[ Ysgol Emrys Ap Iwan (videregående), Abergele, East Ham Technical College og London College of Printing and Graphic Arts på 60-tallet. Han har jobbet som freelancer for blant andre Punch, Private Eye, the Daily Telegraph, the New York Times og Rolling Stone.

Steadman er kjent for sine politiske og sosiale karikaturer og tegninger, og også sine illustrasjoner i flere barnebøker. Han har også vunnet flere prizer, blant annet Francis Williams Book Illustration Award for Alice i eventyrland, the American Society of Illustrators' Certificate of Merit, W H Smith Illustration Award for I Leonardo, den nederlandske sølvpensel-prisen for Inspector Mouse, den Italienske Critica in Erba prisen for That's My Dad, BBCs design-pris for frimerker, den franske Sort Humor-prisen, samt flere priser fra de engelske design-laugene. Han ble valgt til årets illustratør av American Institute of Graphic Arts i 1979.

Steadman jobbet i mange år sammen med den amerikanske journalisten og forfatteren Hunter S. Thompson, og tegnet illustrasjonene til mange av hans bøker og artikler. Han var med Thompson til Kentucky Derby i forbindelse med en artikkel for bladet Scanlan's Weekly. Han var også med på marathonløp på Honolulu som de to dekket for bladet Running, og han illustrerte både Frykt og avsky i Las Vegas og Fear and Loathing on the Campaign Trail '72. Karikaturene hans av Thompson er blant hans mest kjente arbeider:sigarettholder, pilotbriller og div. hodeplagg.

Steadman er med på den andre DVD-en fra Criterion Collection's utgave av Frykt og avsky i Las Vegas, i en dokumentar hvor han og HST planlegger tårnet og kanonen som senere ble brukt i Thompson's begravelse.

I tillegg til å illustrere egne verk, og samarbeide med Thompson, har Steadman jobbet med flere andre forfattere. Blant annet har han illustrert for Ted Hughes og Brian Patten. Han har også illustrert utgivelser av Alice i eventyrland, Skatten på sjørøverøya og Kamerat Napoleon.

Steadman illustrerer også Will Selfs artikler i avisen The Independent.

Ufullstendig bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 6. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ RKDartists, «Ralph Steadman», RKD kunstner-ID 232942[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Archive of Fine Arts, abART person-ID 144460[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ BD Gest', BD Gest' author ID 29218, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]