Rakke fort

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Rakke fortRakke, et svabergsområde utenfor Stavern, ble bygget av okkupasjonsmakten under den andre verdenskrig og hadde betegnelsen HKB 3/980. Tyskerne startet arbeidet i 1941 over et område på omtrent 250 mål. En kommandosentral ble satt opp på det høyeste punktet i området, på Vestre Rakke. Batteriet, sammen med et betydelig fjellanlegg, ble ferdigstilt i 1943. Hovedskytset, også det lokalisert på Vestre Rakke, var fra og med 1941 fire 12 cm K370 Cockerill (b) kanoner.

Allerede i 1935 ble deler av området, Østre Rakke, tatt i bruk som skytefelt for Luftvernregimentet, som holdt til i Stavern. Anlegget besto da av et kanon- og lyskasterbatteri og et skytefelt som senere strakte seg maksimalt 14 kilometer ut i et område mellom øygruppene Tvistein og Svenner.

Anlegget ble overtatt av tyskerne i 1940, men ble aldri brukt i strid. På Forsvarets kart fra 1955 skal det være inntegnet 91 ulike konstruksjoner, inkludert bunkere, tilfluktsrom, tunneler, brakker, messebygg, garasjer, kanonplattformer, skytebaner og skytestillinger. Mye av anlegget ble bygget av russiske krigsfanger fra leiren Lager Briesen i Stavern. På Kuøya vest for Rakke ble det bygget et "dummy-batteri" bestående av falske bygninger og kanoner av trestokker.

Fra 1943 var Rakke fort også skole- og øvingssted for det tyske kystartilleriet.

Etter krigen ble anlegget overtatt av Luftvernartilleriets skolesenter, som benyttet skytefeltet flere ganger i året. Skyteskolen ble nedlagt midt på 1990-tallet, mens skytefeltet formelt ble nedlagt i 2002, sammen med Forsvarets øvrige virksomhet i Stavern.

Flere scener i filmen Olsenbanden tar gull fra 1972 ble spilt inn på Rakke fort.

I 2007 startet Forsvaret ved Skifte Eiendom riving og gjenfylling av store deler av anlegget for å kunne tilbakeføre de innleide områdene til Søndre Grevle gård. Rivingsarbeidet ble etter hvert stoppet av verneinteresser og Larvik kommune. I dag er deler av anlegget bevart, selv om de fleste av befestningene ble jevnet med jorden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]