Radioaktivt kvakksalveri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
"Tho-radia" pulver, basert på radium og thorium, i henhold til formelen til Dr. Alfred Curie (ikke relatert til Pierre og Marie Curie)

Radioaktivt kvaksalveri er kvaksalveri som på uriktig måte fremmer radioaktivitet som terapi for sykdommer. I motsetning til strålebehandling, som er vitenskapelig forsvarlig bruk av stråling for å ødelegge celler (vanligvis kreftceller), fremmer kvakksalveri pseudovitenskapelig involvering av radioaktive stoffer som en metode for helbredelse for celler og vev. Det var mest populært på begynnelsen av 1900-tallet, etter oppdagelsen av radioaktivt forfall i 1896.[1] Praksisen har gått mye tilbake, men praktiseres fortsatt aktivt av noen.[2]

Borjomi mineralvannsannonse fra 1929, som annonserte vannet som "radioaktivt". Vannet er fortsatt populært i dag, men den benevnte egenskapen er ikke lenger vektlagt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ By (18. mars 2019). «For that Healthy Glow, Drink Radiation!». Popular Science (engelsk). Besøkt 11. november 2021. 
  2. ^ Missoulian, DARYL GADBOW of the. «State of mine: Many swear to benefits of inhaling radon». missoulian.com (engelsk). Besøkt 11. november 2021.