RS 1 «Colin Archer»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sideversjon per 14. sep. 2019 kl. 23:00 av Hebue (diskusjon | bidrag) (Galeas)
RS «Colin Archer»
RS «Colin Archer»
Foto: Anders Beer Wilse
Generell info
KlasseEldre klasse
KonstruktørColin Archer
Byggeår1893
Oppkalt etterColin Archer
Fartøyets egenskaper[a]
MaterialeTre
Lengde13,95 m
Bredde4,65 m
Dypgående2,25 m
Seilareal111 m²
Statistikk
Satt inn i tjeneste1893
Tatt ut av tjeneste1933
Menneskeliv berget274
Fartøy berget67
Fartøy assistert1522

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

RS «Colin Archer» (RS 1) er en galeasrigget tidligere redningsskøyte bygget for Redningsselskapet i 1893. Den er oppkalt etter konstruktør Colin Archer og var den første av totalt 37 redningsskøyter bygget etter hans særtilpassede konstruksjon.

Selv om nummeret skulle tilsi det, var ikke RS 1 «Colin Archer» den første redningsskøyta i tjeneste. Under en orkanaktig fralandsstorm som traff Telemark og Agder 12. februar 1892 reddet flere av Archers losbåter med jernkjøl mange fiskere i havsnød. Man tenkte da at losene skulle utgjøre redningsvesenet. Et lokallag i Langesund samlet inn penger og fikk bygget losredningsskøyta «Langesund» hos Thor Martin Jenssen i Porsgrunn etter Archer losbåttegning. Bergens Kreds kjøpte inn losskøyta  «Tordenskjold», også den bygget av Thor Martin Jenssen etter Archer tegning i 1889, og satte den i kombinert los og redningstjeneste. Til Bergens Kreds bygget deretter Archer RS «Feie» som også var beregnet til kombinasjonsdrift. «Colin Archer» ble derfor den første i redningsselskapets eie og som den første rene redningsskøyte, fikk den RS No. 1 i seilet. Redningsdrift kom i konflikt med losingen så dette ble fort avviklet og lokalforeningenes skøyter ble overdratt til Redningsselskapet. De fikk først da nr i seilet; 2, 3 & 4.

Til RS 1 tok Colin Archer utgangspunkt i sine tidligere losskøyter, men ble også inspirert av RS «Liv» da han bestemte seg for å konstruere sin redningsskøyte.

Ved redningsaksjonen i Hamningberg 20. mai i 1894 hvor «Colin Archer» berget 37 fiskere fra en voldsom orkan ble fartøyets utmerkede seilegenskaper i hardt vær bevist til fulle. Etter dette var Redningselskapet fast bestemt på å lage de påfølgende redningsskøytene etter Archers konstruksjon.

Frem til 1933 var «Colin Archer» i tjeneste som redningsskøyte og berget 236 personer fra «den visse død», 67 fartøy fra totalforlis og ga assistanse til totalt 1522 fartøy.[1]

Skøyta tilhører Norsk Maritimt Museum og står på Riksantikvarens liste over verneverdige fartøy.[2]

I mars 2013 oppsto det brann i skøyta på grunn av elektrisk feil. Brannen ble slukket, og skøyta ble slept til Fredrikstad for reparasjon. Sommeren 2014 var Colin Archer igjen i drift, og vant denne sommeren førsteprisen overall i «The Tall Ships Races Fredrikstad».[2]

Se også

Referanser

  1. ^ «RS1 - «Colin Archer»». Seilskøyteklubben Colin Archer. 21. januar 2011. Besøkt 11. august 2016. 
  2. ^ a b «RS1 - Redningsskøyte nr. 1 «Colin Archer»». Norsk Maritimt Museum. Besøkt 23. april 2017. 

Eksterne lenker