Hopp til innhold

Røkelsessederslekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Røkelsessederslekten
Kalifornisk røkelsesseder
Nomenklatur
Calocedrus
Populærnavn
røkelsessederslekten
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseNakenfrøede planter
OrdenBartrær
FamilieSypressfamilien
Økologi
Antall arter: 3
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Kina, Taiwan, USA
Inndelt i
Bladene og kongle av kalifornisk røkelseseder.

Røkelsessederslekten (latin: Calocedrus) er en gruppe av bartrær i sypressfamilien (Cupressaceae), som er nær beslektet med tuja. Slekten har 3 arter, en i Nord-Amerika og to i Kina og Taiwan.

Et viktig kjennetegn er at konglene bare har 2-4 skjell, som er lysebrune eller rødbrune. Den amerikanske arten er 40-60 meter høy, de asiatiske når 20-40 meter. Artene har mykt, bestandig trevirke som motstår forråtnelse. Trevirket har god lukt, og har vært beskattet i jakt på trevirke til møbler og pyntegjenstander.

Arter[rediger | rediger kilde]

De tre artene i slekten omfatter:

Enkelte mener at de svært like artene taiwansk og kinesisk spøkelsessider, er varianter av samme art (macrolepis).

Californisk røkelsessider (Calocedrus decurrens) eller bare røkelsesseder brukes til blyanter, siden virket er mykt og lar seg spisse uten å trevles eller sprekke. Den vokser i det vestre Nord-Amerika, fra Oregon i nord til Baja California i sør. Den er et stort tre, inntil 60 meter, diameter inntil 3-4 meter. Kronen er bredt konisk, grenene spredte. Bladene lysegrønne eller klargrønne uten stomatabånd, konglene inntil 25 mm. Den amerikanske arten er vertsplante for skogvepsen Syntexis libocedrii.

Kinesisk røkelsesseder (Calocedrus macrolepis) blir 25-35 meter høyt, og er sårbart mot hogst og skogrydding, men ikke en truet art. Vokser fra Guangdong til Yunnan i sørvestre Kina, videre i nordre Vietnam, Laos, Thailand og Burma. Bladene klargrønne eller skinnende grønne på oversiden og med hvite stomatabånd på undersiden. Konglene er purpurfargede og 1-2 cm lange, konglestilken er med bare 5 mm en del kortere enn hos den taiwanske varianten.

Taiwansk spøkelsessider (Calocedrus formosana) er svært sjelden i vill tilstand, vokser kun på Taiwan og truet av utryddelse. Diameteren er opp til 3 meter, høyden 25-40 meter. Hele vekstområdet er på knappe 5 000 km², og trues både av hogst og av skogrydding for jordbruksformål. Har med 15 mm en klart lengre konglestilk enn den kinesiske arten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]