Rødfyllgata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rødfyllgata
Rødfyllgata ca. 1900.
Basisdata
NavnRødfyllgata
LandNorge
StrøkOslo sentrum, Vaterland
KommuneOslo
Kommunenr0301
TilstøtendeKarl den XIIs gate, Vognmannsgata, Søberggangen, Tomtegata, Elvegata


Rødfyllgata (nr. i år 1900: 11-31, 8-40) var ei gate i Vaterlandskvartalene i Oslo. Den var parallellgate til Elvegata og strakk seg fra krysset Tomtegata og Schweigaards bru til Karl den XIIs gate. Rødfyllgata 21 var en hjørnegård ved krysset Vognmannsgata og Søberggangen. Hotellet Oslo Plaza er i dag plassert i dette tidligere gatekrysset, mens Oslo Spektrum er reist over gatas nordvestlige løp.

Rødfyllgata var på 1700-tallet hovedgate i Vaterland og ble på den tida kalt Vaterlands Tvergate.

I perioden 1959-1970 ble mesteparten av bebyggelsen i Vaterlandskvartalene revet. Akerselva ble lagt i rør og Nylandsveien ble en dominerende bro over området. Hjørnegården Rødfyllgata 21 og Rødfyllgata 12 er begge gjenreist på Norsk FolkemuseumBygdøy i Oslo.[1]

Navnet[rediger | rediger kilde]

Vaterlandskvartalene opplevde gradvis forslumming på 1800- og 1900-tallet, og Rødfyllgata ble av enkelte spøkefugler assosiert med «fylla», alkoholmisbruket, som hadde en tendens til å sette sitt preg på området. Opphavet for navnet har nok antakelig heller sammenheng med Alunverket ved Ekebergskrenten der det ble produsert alun eller kaliumaluminiumsulfat. Brent alunskifer blir rød – og det antas at avgangen fra verket endte i nærheten av Rødfyllgata.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ellen Røsjø. «Det gamle Vaterland». Oslo kommune. Besøkt 28. april 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]