Rødfotdroneflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rødfotdroneflu
Illustrasjon av Eristalis cryptarum
Illustrasjon av Eristalis cryptarum
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eristalis cryptarum
Fabricius, 1794
Norsk(e) navn: rødfotdroneflue
Hører til: Eristalinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Habitat: myrer
Utbredelse: Palearktis
utbredt langs kysten i Norge.

Rødfotdroneflue (Eristalis cryptarum) er en middelsstor flue som tilhører familien blomsterfluene. Den er utbredt langs kysten i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (9-13 mm), bred og kraftig, oransje og svart blomsterflue. Den kjennes ganske lett på at beina, scutellum og bakkroppens sideflekker er rødoransje. Ansiktet har en bred, blank, svart midtstripe. Fasettøynene er kledt med korte, fine hår. Antennene er oransje, antennebørsten med svært korte hår. Thorax er temmelig blank, nesten kvadratisk sett ovenfra. på sidene tett kledt med gule hår. Bakkroppens andre ledd har et par rødoransje, trekantede sideflekker, de øvrige leddene er svarte bortsett fra gul søm langs bakkanten av hvert ledd. Beina er for det meste oransje, men den indre delen av lårene mørke. Vingene er klare med et stort, brunt område i den indre og fremre delen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes helst på litt fattige til middels rike myrer. Larven er ukjent men utvikler seg trolig i torvmyrer. De voksne fluene flyr i mai-juli og besøker mange slags blomster, men har kanskje er særlig preferanse for blomstene til myrhatt (Comarum palustre).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i det meste av Europa og i Asia øst til Mongolia og Amur-området. I Norge er den utbredt langs kysten over nesten hele landet. Den er ganske vanlig på Vestlandet men ellers i utbredelsesområdet er den gjerne regnet som en sjelden art. I mange land har arten gått mye tilbake, trolig på grunn av drenering av myrer.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder og litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bartsch, Hans; Binkiewicz, Elizabeth; Nasibov, Erik; Nordin, Anna; Rådén, Anders & Östman Torbjörn. 2009. Tvåvingar: Blomflugor. Diptera: Syrphidae: Eristalinae, Microdontinae. Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. ArtDatabanken, SLU, Uppsala. CF. 478 sider. ISBN 978-91-88506-70-2
  • Nielsen, Tore R. 1999. Check-list and distribution maps of Norwegian hoverflies with description of Platycheirus laskai nov. sp. (Diptera, Syrphidae). NINA Fagrapport 035. Norsk institutt for naturforskning.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]