Råoljemotor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Atlas glødehode råoljemotor.

Råoljemotor, tungoljemotor eller oljemotor er en forbrenningsmotor som benytter råolje som drivstoff. Begrepet blir stort sett bare benyttet om stempelmotorer med så lav kompresjon at drivstoffet ikke selvantenner. Slike motorer blir ikke produsert lenger, i så fall er de bare av historisk interesse.

Ulike drivstofftyper[rediger | rediger kilde]

Mange av de tidlige råoljemotorene kunne benytte flere ulike typer drivstoff, som parafin, lampeolje, tran og ulike typer planteolje.[1] Råoljemotorer var derfor multidrivstoffmotorer. Det som kjennetegnet de ulike typene drivstoff som ble brukt var at de ikke fordampet lett nok til at de kunne benyttes i forgassermotorer. Disse oljetypene ble derfor ofte omtalt som tungolje eller råolje.

Grunnen til at det ble utviklet råoljemotorer var at tungolje var mye billigere enn bensin. Dette bevirket at råoljemotorene kunne benyttes til oppgaver der bensinmotorene ikke var økonomiske. Mange råoljemotorer var stasjonære motorer som ble benyttet innen jordbruket for å drive treskeverk, møller og andre maskiner. At tungolje var mindre brannfarlig enn bensin og dampmaskiner var derfor et godt salgsargument.

Mer enn én type[rediger | rediger kilde]

På slutten av 1800-tallet var det utviklet mange forskjellige typer råoljemotorer, som glødehodemotorer, gløderørmotorer (som begge benyttet overflatetenning) og i en periode Hesselmanmotorer (som benyttet elektrisk tenning).[1] Mange tyske og franske bedrifter produserte både en bensin- og en råoljeversjon av motorene sin .[1] Men det var glødehodemotoren som viste seg å være den enkleste og mest driftssikre typen og som derfor etter hvert utkonkurrerte de andre tungoljemotortypene. Det ble produsert glødehodebåtmotorer til langt inn på 1960-tallet.

Parafinmotorer, som er forgassermotorer med forvarming av drivstoffet, kan ses på som en mellomting mellom de egentlige råoljemotorene (som kunne benytte ulike typer drivstoff) og forgassermotorene som benytter lettfordampelig drivstoff som bensin. Ettersom de har forgassere av samme type som bensinmotorer og ikke kan benytte alle slags tungoljer blir de ikke regnet som råoljemotorer.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Cummins, C.L., Internal fire, 3. utg., Carnot Press, 2000.