Pultost

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Pultost er en surmelksost. Den består av løst, modnet ostestoff som er smaksatt med karve.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Pultost er en av Norges nasjonale ostesorter, på lik linje med Gamalost, med tradisjoner langt tilbake i tiden.[1] Hvor selve navnet Pultost kommer fra, er det delte meninger om. Noen mener at det kommer fra det latinske navnet ”pulta”, som betyr grøt.[2] Pultost skal derimot ikke ha en grøtaktig konsistens, med mindre det er en smørbar type, slik som pultosttypen Løiten. Andre mener derfor at navnet Pultost kommer fra det danske ordet ”pult” som betyr klump, derav ”pultebyrde” som betyr å brekke i stykker.[3] Pultost er laget av syrnet skummetmelk og er derfor en magerost. Karve er med på å gi Pultosten den karakteristiske smaken. Ved lagring av osten vil smaken bli kraftigere. Pultost har blitt produsert i store deler av Norge og har hatt ulike navn; Fatost og Knaost er mest kjent på vestlandet, mens Ramost og saltost er mest kjent på østlandet. Industrielt produseres Pultosttypene Løiten, Hedemark og Lillehammer ved TINE Meieriet Trysil i Nybergsund. I tillegg finnes det mange små gardsysterier på Østlandet som produserer Pultost, for eksempel Holen Gardsysteri og Bakken Øvre.

Norsk pultost er til vurdering for vernelista Smakenes Ark i regi av Slow Food-bevegelsen, meldte avisa Østlendingen i februar 2008. På denne lista står fra før en spesiell favabønne fra den greske øya Santorini, flere italienske oster og den franske Sarterau-pæra på lista.

Fra før har brimost fra Sogn, røykesild (sølvsild, gullsild,og hardrøykt sild) fra Sunnmøre, tørrfisk fra Sørøya i Finnmark og villsau fra Norsk Villsaulag slik status i Norge.[4]

Foreningen til Pultostens bevegelse[rediger | rediger kilde]

Foreningen til Pultostens bevegelse ble stiftet på Store Ree i Stange kommune 1. desember 1988 av et knippe pultostelskere. Blant de mer kjente personene til stede var Odvar Nordli, Kjell Aukrust, Ole Ellefsæter og Håkon Brusveen. Foreningen har en vedtekt og lyder som følger:

§1: som medlemmer opptas alle som forstår betydningen av foreningens navn.

Blant medlemmene finnes flere kjendisnavn som; Gjermund Eggen, Arne Brimi, Arne Hjeltnes, Hallgeir Brenden og Grete Roede.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Ved produksjon av pultost brukes skummet melk, denne syrnes med homofermentative melkesyrebakterier; bakterier som ikke produserer CO2-gass, men bare melkesyre. Melkesyren vil senke pH i melken til den blir en fast, geleaktig masse, kalt koagel. Koagelet varmes så opp i en platevarmeveksler, slik at proteinene i melken felles ut. Ostemassen føres inn i en dekanter; en liggende sentrifuge. I dekanteren vil mysen skilles fra ostemassen slik at man sitter igjen med en tørrere ostemasse, med et høyt innhold av proteiner.

Ostemassen føres så gjennom en kvern, som maler ostemassen opp i ostekorn. Ostemassen føres så inn på en gjæringsbu, hvor man tilsetter en gjæringskultur som innholder gjæren Candida rugosa, som vil være med på å gi osten sin karakteristiske smak. Et rørverk benyttes for at gjæren skal fordele seg jevnt i all osten. Avhengig av hvilken pultosttype som skal produseres varieres tid, temperatur og luftfuktighet på gjæringsbua.

Etter at osten er ferdig gjæret tilsettes salt, og temperaturen senkes. Dette vil stoppe gjæringsprosessen i osten.[5] Deretter flyttes ostemassen over i vogner før videre lagring på modningslager i 8-12 uker, avhengig av pultosttypen.

Ved produksjon av pultostvarianten Løiten kjøres ostemassen i en type foodprosessor, sammen med vann, salt, karve og konserveringsmiddel til ønsket konsistens på osten. Pultostvariantene Hedemark og Lillehammer kjøres gjennom en hakke, deretter tilsettes vann, salt, karve og konserveringsmiddel. I produksjon av pultost type Løiten tilsettes mer vann enn ved produksjon av variantene Hedemark og Lillehammer, fordi denne er en mer smørbar type. Vann tilsettes i produksjonen for å justere ostens tørrstoff.

Pultostvarianten Løiten er en halvbløt, modnet ost med 1 % fett. Osten har en lysegul farge og en skarp, fyldig smak. Varianten Hedemark er en halvfast, modnet ost med 1 % fett. Osten har en litt mer kornet ostemasse, men er ellers lik Løiten i farge og smak.[6] Pultostvarianten Lillehammer er i likhet med varianten Hedemark en halvfast, modnet ost med 1 % fett, Osten har en grynete ostemasse med lysegule og halvfaste ostekorn og har en mild og karakteristisk smak og lukt.[7][8]


Næringsinnhold i ulike pultoster[rediger | rediger kilde]

Næringsinnhold per 100 gram pultost

Løiten[rediger | rediger kilde]

129kcal, 30gr. protein, 1gr. fett og 0gr. karbohydrater.[9]

Hedmark[rediger | rediger kilde]

169kcal, 40gr. protein, 1gr. fett og 0gr. karbohydrater.[10]

Lillehammer[rediger | rediger kilde]

173kcal, 41gr. protein, 1gr. fett og 0gr. karbohydrater.[11]


Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Det er vanligst å spise pultost på brødskiva eller i lefse. Dersom de mer kornete og løse pultosttypene Hedemark og Lillehammer skal brukes, kan det være lurt å ha et godt lag med smør på brødskiva slik at osten ikke faller av. Hedmark og Lillehammer kan også brukes i pai sammen med purreløk eller ovnsbakes sammen med poteter og bacon.

Pultost til middag serveres vanligvis med enten kalde eller varme poteter sammen med rømme og evt. spekemat. Den smørbare typen passer godt sammen med rakefisk i lefse. Ellers passer de ulike pultosttypene også til bakt potet. Ettersom pultost er en særlig smaksrik ost passer den best til mørkt og kraftig øl eller syrlige viner. Mange drikker også akevitt til Pultost.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Oterholm, A., 2003, ”Norske ostesorter i historisk perspektiv”, Meieriposten Nr. 11 – 2003.
 2. ^ Innli, K. E., 2007, ”Matleksikon”, 1. utgave. Kom forlag.
 3. ^ Oterholm, A., 2003, ”Norske ostesorter i historisk perspektiv”, Meieriposten Nr. 11 – 2003.
 4. ^ Arca del Gusto (på italiensk)
 5. ^ http://www.melk.no/meieribibliotek/meierileksikon/ost/norske-ostespesialiteter/faktaark/pultost/
 6. ^ http://ostecompagniet.no/html/oster/spesialiteter/115726.cms
 7. ^ http://ostecompagniet.no/html/oster/spesialiteter/114639.cms
 8. ^ http://ostecompagniet.no/html/oster/spesialiteter/115718.cms
 9. ^ http://ostecompagniet.no/html/oster/spesialiteter/115726.cms
 10. ^ http://ostecompagniet.no/html/oster/spesialiteter/115718.cms
 11. ^ http://ostecompagniet.no/html/oster/spesialiteter/114639.cms