Gamalost

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gamalost

Gamalost eller gammelost er en norsk surmelksost, en fersk muggost med røtter helt tilbake til vikingtiden. Osten har en fyldig og skarp smak. Navnet kommer fra ostens utseende; den ser gammel ut lenge før den er moden. Navnet kan også komme av at dette er den osten som alltid har blitt laget i Norge. Til tross for navnet modnes osten ganske fort, prosessen tar bare 2 uker. Gamalost er rik på proteiner og har et lavt fettinnhold, bare 1%.

TINE meieri i Vik det eneste meieriet i Norge som produserer gamalost. Produksjonen av gamalost fra meieriet i Vik er på cirka 80 tonn i året.

Det er en kunst å lage god gammelost den dag i dag. Alt avhenger av riktig gjæring og modning. Den gang det var helt vanlig å lage gammelost selv, ble osten satt til modning i en kasse eller ostekiste som bare ble brukt til gammelost. Mye av ostens vellykkethet avhang av om det satt gammelostsopp av rette slag i kisteveggene. Osten modnes utenfra og innover. Det er grunnen til at den er lysere mot midten enn ytterst ved kantene.

På begynnelsen av sommeren hvert år arrangeres Gamalostfestivalen i Vik i Sogn.


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Gamalost – bilder, video eller lyd