Gamalost

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gamalost

Gamalost eller gammelost er en norsk surmelksost, en fersk muggost med røtter helt tilbake til vikingtiden. Osten har en fyldig og skarp smak. Navnet kommer fra ostens utseende; den ser gammel ut lenge før den er moden. Navnet kan også komme av at dette er den osten som alltid har blitt laget i Norge. Til tross for navnet modnes osten ganske fort, prosessen tar bare 2 uker.[1] Gamalost er svært rik på protein (50%) og har et lavt fettinnhold (bare 1%).

TINE meieri i Vik det eneste meieriet i Norge som produserer gamalost. Produksjonen av gamalost fra meieriet i Vik er på cirka 80 tonn i året.

Det er en kunst å lage god gammelost den dag i dag. Alt avhenger av riktig gjæring og modning. Den gang det var helt vanlig å lage gammelost selv, ble osten satt til modning i en kasse eller ostekiste som bare ble brukt til gammelost. Mye av ostens vellykkethet avhang av om det satt mugg av rette slag i kisteveggene. Osten modnes utenfra og innover. Det er grunnen til at den er lysere mot midten enn ytterst ved kantene.

På begynnelsen av sommeren hvert år arrangeres Gamalostfestivalen i Vik i Sogn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hagenes, Kirsti (1961-) (1999). Produksjon av meieriprodukter. Oslo: Yrkesopplæring. s. 182. ISBN 8258513109. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]