Gamalost

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gamalost

Gamalost, gammalost eller gammelost er en norsk surmelksost, en fersk muggost med røtter helt tilbake til vikingtiden. Osten har en fyldig og skarp smak. Navnet kommer fra ostens utseende; den ser gammel ut lenge før den er moden. Navnet kan også komme av at dette er den osten som alltid har blitt laget i Norge. Til tross for navnet modnes osten ganske fort, prosessen tar bare 2 uker.[1] Gamalost er svært rik på protein (50%) og har et lavt fettinnhold (bare 1%).

TINE meieri i Vik det eneste meieriet i Norge som produserer gamalost. Produksjonen av gamalost fra meieriet i Vik er på cirka 80 tonn i året.

Det er en kunst å lage god gammelost den dag i dag. Alt avhenger av riktig gjæring og modning. Den gang det var helt vanlig å lage gammelost selv, ble osten satt til modning i en kasse eller ostekiste som bare ble brukt til gammelost. Mye av ostens vellykkethet avhang av om det satt mugg av rette slag i kisteveggene. Osten modnes utenfra og innover. Det er grunnen til at den er lysere mot midten enn ytterst ved kantene.

På begynnelsen av sommeren hvert år arrangeres Gamalostfestivalen i Vik i Sogn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hagenes, Kirsti (1961-) (1999). Produksjon av meieriprodukter. Oslo: Yrkesopplæring. s. 182. ISBN 8258513109. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]