Hellebardbregnefamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Pseudotectaria»)
Tectariaceae
Tectaria crenata, som vokser i Polynesia.
Nomenklatur
Tectariaceae
Populærnavn
(Hellebardbregnefamilien)
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBregner
OrdenPolypodiales
Økologi
Antall arter: ca. 230
Inndelt i

Hellebardbregnefamilien (Tectariaceae) er en familie av bregner med 8-15 slekter, som hører inn under den store monofyletisk ordenen (kladen) Polypodiales. Til familien inngår også de tidligere klassifiserte familiene Dictyoxiphiaceae og Hypoderriaceae.[1]

Disse bregnene har røtter (rizomer) som er krypende eller opprette, med enkle eller enkelt flikete blader, av og til dobbelt flikete. Hårvekst er kort, og slørene (indusia) på bregnenes sporehushoper (sori) er enten manglende eller svært moderate. Sporene er brunaktige og enkeltstående, i ulikt formete ansamlinger.

Kromosomtallet er (x) enten 39, 40 eller 41.

Av og til anses slektene Ctenitis og Lastreopsis i familien Dryopteridaceae å være nært beslektet med slektene i Tectariaceae, men molekylære data tilsier at det er et klart fylogenetisk skille.

Slekten Tectaria med minst 216 arter er den klart største, og enkelte forskere velger å plassere samtlige øvrige slekter i familien inn under denne slekten. Slekten Arthropteris med 21 arter er sørlig tropisk og temperert, med mange arter i Ny-Guinea og Madagaskar, men ingen i Amerika. Slekten Pteridrys med sine åtte arter vokser kun i tropisk Asia.

Ingen av artene vokser i Norden eller Norge.

Slekter og arter[rediger | rediger kilde]

Det er 8 slekter og 7 underslekter eller underordnede slekter i denne familien, og medregnet noen av de ca. 230 artene omfatter disse:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Smith, A. R., K. M. Pryer, et al.' "A classification for extant ferns", i Taxon 2006 55(3), side 718. online tilgjengelig versjon Arkivert 26. februar 2008 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]