Pseudococcidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pseudococcidae
Pseudococcidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pseudococcidae
Norsk(e) navn: ullskjoldlus, ull-lus
Hører til: skjoldlus, plantelus,
nebbmunner,
insekter
Antall arter: ca. 2200 i verden, 330 i Europa, 8 i Norge
Habitat: på planter
Utbredelse:
Delgrupper:

Ullskjoldlus (Pseudococcidae) er en gruppe med plantelus som hører til gruppen skjoldlus, Coccoidea. De er insekter med sugende munndeler og hører til i den store gruppen nebbmunner. Med ca. 2200 kjente arter er dette den artsrikeste familien av skjoldlus.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Forholdsvis store skjoldlus (hunnene gjerne 3–4 mm), kroppsformen er fortsatt gjenkjennelig som insekter, selv om antenner og bein sjelden er synlige ovenfra hos de voksne individene er de likevel velutviklede. Oversiden er dekket av hvit voks som ofte danner ullaktige tråder. På sidene danner voksen gjerne stav-, pigg- eller hårlignende utskudd. Hannene er ganske små (ca. 1 mm) og har ett par runde vinger uten synlig årenett.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Både nymfer og voksne er bevegelige. Hunnene dekker både seg selv og eggmassene de legger med store mengder fine, ull-aktige vokstråder. Hannene utvikler seg i sylindriske voksrør. Mange arter skiller ut store mengder honningdugg, dette kan bidra til skader på planter ved at det gir grobunn for muggsopper. Denne store familien finnes på en rekke ulike planter, både på busker, trær og urter, på røtter, grener og blader.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Mange er betydelige skadedyr, både ved at de svekker vertsplantene ved å suge plantesaft, og ved at de sprer virus og andre sykdomsfremkallende organismer. Dessuten kan de klissete honningduggen gjøre planteprodukter lite attraktive, og gi grobunn for skadelige sopper. I Norge er det registrert skader fra epleullskjoldlusepletrær, fra granullskjoldlusgran, og fra flere arter på blomster dyrket i veksthus. Likevel skaper skjoldlusene små problemer hos oss sammenlignet med varmere strøk der de er mye mer tallrike.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Pseudococcidae er for det meste utbredt i varme områder og forekommer i Nord-Europa mest innendørs og i veksthus. Bare fire arter av de rundt 2200 kjente er funnet utendørs i Norge.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Det er uklart om Puto-artene bør plasseres i en familie for seg, som her, eller som en undergruppe av Pseudococcidae.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]