Putoidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Putoidae
Nomenklatur
Putoidae
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenNebbmunner
GruppePlantelus
Økologi
Antall arter: ca. 60 i verden, 8 i Europa, ikke funnet i Norge
Habitat: på planter
Utbredelse: Amerika, Europa, Asia
Inndelt i

Putoidae er en gruppe med plantelus som hører til gruppen skjoldlus, Coccoidea. De er insekter med sugende munndeler og hører til i den store gruppen nebbmunner. Gruppen omfatter bare én slekt, Puto, med rundt 60 kjente arter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Forholdsvis store (opptil 5 mm lange), ovale skjoldlus med velutviklede bein og trådformede antenner. Hannene har ett par vinger. Hunnenes kropp er vanligvis dekket av hvit, melaktig voks, med brede flak langs sidene og gjerne en lengdelist av voks langs ryggen. Beina og antennene er røde eller mørke. Under voksen har de to mørke lengdestriper på ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Puto-artene lever på mange ulike planter, særlig bartrær, ulike busker og gress. De kan finnes på alle deler av vertsplanten. Vanligvis har den én generasjon per år, men de kan bruke opptil fire år på utviklingen. Arten Puto antennatus, som utvikler seg på bartrær i Alpene, overvinterer som nymfe i barksprekker. Om våren kryper nymfen fram, vandrer til roten av en barnål og setter seg der for å suge sevje. Den skifter hud og blir voksen i mai. Hos disse skjoldlusene er hanner vanlige. Hunnen legger egg i juli som utvikler seg til nymfer som overvinter.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Ingen av artene synes å være notert som skadedyr, selv om noen lever på økonomisk viktige planter.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Putoidae finnes i Nord- og Sør-Amerika, Europa og det meste av Asia. I Europa er slekten funnet nord til Sverige, men foreløpig ikke i Norge.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Det er uklart om Puto-artene bør plasseres i en familie for seg, som her, eller som en undergruppe av Pseudococcidae.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]