Psephenus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Psephenus
den karakteristisk utseende larven
Nomenklatur
Psephenus
Haldeman, 1853
Synonymi
Fluvicola De Kay, 1844, ikke Swainson, 1827, Eurypalpus LeConte, 1853, ikke Macquart, 1835
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamiliePsephenidae
Økologi
Antall arter: 13
Habitat: larvene i rennende vann, de voksne ved vannet
Utbredelse: Amerika
Inndelt i

Psephenus er en slekt av biller med larver som lever i rennende vann. Det er larvene som er best kjent i denne gruppen – de er flate og hele oversiden er dekket at brede ryggplater som danner et skjold. Sett ovenfra kan de minne om mynter, og de er kjent som "water pennies" på engelsk. De voksne billene, som kan minne om hårbiller (Scirtidae), er skjøre og kortlivede.

Utseende[rediger | rediger kilde]

De voksne billene er nokså små (4-6 millimeter), avlange, matt brunlige biller. Antennene er perlekjede-formede, litt lengre enn hode + thorax. Palpene er forholdsvis kraftige, hodet lite med ganske store fasettøyne. Pronotum er trapesformet, kraftig innsmalnet forover. Dekkvingene er litt rundede. Beina er middels lange, lårene litt fortykkede. Larvene, såkalte "water pennies", er flate og ovale og ligger tett presset mot steinene i den strie strømmen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på steiner i raskt rennende elver og bekker. Den flate formen og glatte overflaten gjør at de unngår å bli tatt av strømmen når de kryper rundt og beiter på alger som vokser på steinene. De voksne billene er nokså kortlivede, og finnes gjerne i vegetasjonen nær bekkene der larvene lever. De flyr bra og kan komme til lys om natten.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kursiv tittel{{}}