Psephenidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Psephenidae
den karakteristisk utseende larven
den karakteristisk utseende larven
Vitenskapelig(e)
navn
:
Psephenidae
Norsk(e) navn:
Hører til: Mudderbiller (Dryopoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Antall arter: ca. 210, én i Norden, ikke i Norge
Habitat: larvene i rennende vann, de voksne ved vannet
Utbredelse: alle verdensdeler utenom Antarktis
Delgrupper:

Psephenidae er en liten familie av biller med larver som lever i rennende vann. Det er larvene som er best kjent i denne gruppen – de er flate og hele oversiden er dekket at brede ryggplater som danner et skjold. Sett ovenfra kan de minne om mynter, og de er kjent som "water pennies" på engelsk. De voksne billene, som kan minne om hårbiller (Scirtidae), er skjøre og kortlivede. Én art, Eubria palustris, finnes i Norden men den er ikke kjent fra Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (1,5 – 8 mm), ovale, mer eller mindre flate biller. Kroppen er lite sklerotisert (myk) og de voksne dyrene er temmelig skjøre. Antennene er ganske lange og sagtakkede eller kamformede. Hodet er ganske lite og gjerne ikke synlig ovenfra. Fasettøynene er utstående, med fine fasetter, uten hår. Antennene er 11-leddete og når minst til midten av brystskjoldet, hos noen arter er de lengre enn kroppen. De fleste av leddene har et side-utskudd slik at antennen blir mer eller mindre sagtakket eller kamformet. Brystskjoldet (pronotum) er ganske lite og kort, sterkt tilsmalnet framover. Dekkvingene er brede og flate, ofte med dype punktstriper. Beina er slanke, føttene er tynne og fem-leddete. Larvene ("water pennies") er flate med ovalt omriss. Oversiden er fullstendig dekket av brede, overlappende ryggplater, glatt og jevn. På undersiden sitter tre par kraftige bein. Bakkroppen har en del lange hår.


Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på steiner i raskt rennende elver og bekker. Den flate formen og glatte overflaten gjør at de unngår å bli tatt av strømmen når de kryper rundt og beiter på alger som vokser på steinene. De voksne billene er nokså kortlivede, og finnes gjerne i vegetasjonen nær bekkene der larvene lever. De flyr bra og kan komme til lys om natten.


Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Ectopria sp., larve
Eubria palustris
Treliste

Eksterne lenker - Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]