Prudence Hyman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Prudence Hyman
FødtPrudence Hythe
2. februar 1914[1]
London
Død1. juni 1995[1] (81 år)
Beskjeftigelse Skuespiller, filmskuespiller, ballettdanser
Nasjonalitet Storbritannia, Det forente kongerike Storbritannia og Irland (–1927)

Prudence Hyman (født 2. februar 1914 – død 1. juni 1995) var en engelsk ballettdanser som gikk over til musikaler etter den andre verdenskrig og var også skuespiller i en håndfull filmer.

Hun trente første ballett med engelske lærere og deretter i Paris med russiske, Lubov Egorova og Olga Preobrajenska. Ved scenen i på det lille Mercury Theatre under Ashley Dukes og hans hustru Marie Rambert fikk hun utøve sin ballettkunst. Hun etablerte seg i en tid da engelsk ballett var i sin begynnerfase, og hun var karakterisert som smidig og slank med en ren teknikk som gjorde henne kjent.[2]

Under Ramberts ledelse gjorde hun en rekke balletter under koreografer som Susan Salaman, Frank Staff, Frederick Ashton og andre. Hun danset blant annet Maria i Cross Gartered, Tudors første ballett, i 1931, basert på Malvolio-episoden fra Shakespeares Helligtrekongersaften, og hun danset klassiske roller i Svanesjøen, Les Sylphides, Carnaval og hennes Bluebird i Aurora's Wedding skal ha vært særdeles elegant.

Hun var også skuespiller i noen filmer; Blue Scar (1949), Design for Loving (1962) og skrekkfilmen The Gorgon (1964) med Peter Cushing og Christopher Lee. Hun huskes kanskje også for sin rolle som dronning Eleanora av Aquitaine i TV-serien Richard the Lionheart som kom tre episoder i 1962. Hun opptrådte som danser i filmen Oh... Rosalinda!! (Die Fledermaus, 1955).

Hyman både ble født og døde i London. Hennes pikenavn var Prudence Hythe. Etter at hun giftet seg med en direktør i firmaet Rolls-Royce trakk seg ut av ballettscenen i tiden etter den andre verdenskrig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Internet Movie Database, 16. jul. 2016, nm0405199
  2. ^ John Gregory: «Obituary: Prudence Hyman», The Independent, 26. juni 1995

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]