Proutia rotunda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Proutia rotunda
Nomenklatur
Proutia rotunda
Suomalainen, 1990
Hører til
Psychinae, sekkspinnere, Ditrysia, Eulepidoptera,
sommerfugler
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: Nord-Europa

Proutia rotunda er en sommerfugl som tilhører familien sekkspinnere (Psychidae). Denne forholdsvis nybeskrevne arten er utbredt i Sør-Sverige tett opp mot grensen til Norge, men er foreløpig[når?] ikke funnet i Norge. Hannen har velutviklede vinger og fjærformede antenner, hunnen er larvelignende.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hannen er en liten til middelsstor (vingespenn 12-15 millimeter), slank, mørkbrun sekkspinner med forholdsvis smale, fjærformede antenner. Disse er litt over en tredjedel så lange som forvingene. Hele insektet er mørkbrunt, vingene nokså tynt skjellkledte. Hunnen er brunsvart, fet og larvelignende, 3,5-4,5 millimeter lang, med en tykk krans av snøhvit, ull-lignende hår (analull) rundt det bakerste kroppsleddet, bak dette stikker det ut et nokså kraftig, tre-leddet eggleggingsrør. Den bløte og tykke (eggfylte) kroppen holdes gjerne C-formet krummet. Antenner og fasettøyne er ganske reduserte, beina påfallende spinkle. Larven omgir seg med en 8-10 millimeter lang, rørformet, larvesekk som er kledt med lav- og bladbiter.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer i ulike skogtyper. Larven lever mest av moser, lav og alger, men kan også ete døde insekter og blader fra busker og trær. Utviklingen er trolig vanligvis ettårig, men kan kanskje ta to år under mindre gunstige vilkår. Hannen flyr om natten i juni-juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den har en ganske begrenset utbredelse og er bare kjent fra Fennoskandia, Baltikum og Tyskland. Den er funnet i Dalarna i Sverige, men foreløpig ikke i Norge.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 549-550. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]