Ceratopsia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Ceratopsia
Skallen til en Triceratops
Nomenklatur
Ceratopsia,
Ceratopia
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseKrypdyr
OrdenOrnithischia
Inndelt i

Ceratopsia var en gruppe av dinosaurer i ordenen Ornithischia som omfatter nesehorndinosaurene og deres nærmeste slektninger. Til gruppen regnes de nesehornlignende dinosaurene som omfatter Styracosaurus og Triceratops. Også noen dinosaurer som gikk på bakbena, deriblant Psittacosaurus medregnes gruppen.

Gruppen er lett gjenkjennelig på hodeskallen, som alle hadde et nebb, og et batteri med kinntenner til å tygge plantemateriale. Nakkebeinet var trukket opp i en krage. Hos de små formene som Psitacosaurus kunne kragen være av moderat størrelse, men hos noen av de større artene kunne kammen nå anselige størrelser, slik som hos Torosaurus, der kragen dekket halve ryggen. Kammen hos de fleste hadde store åpninger, slik at strukturen var relativt lett. Hos Torosaurus besto kammen nærmest av en ramme av bein, trukket med skinn. Hos disse artene har trolig kragen først og fremst hatt en funksjon for å se stor ut, muligens i forbindelse med konkurranse individene i mellom. Hos kanskje den mest kjente arten Triceratops, har beinkragen vært massiv, og trolig tjent som en form for beskyttelse. Ikke alle gruppene av Ceratopsia hadde horn, men de mange av dem var godt utstyrt i så måte.

Noen mener at det det vitenskapelige navnet Ceratopsia egentlig er grammatisk feil og at Ceratopia vil være mer korrekt latin.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]