Hopp til innhold

Pliska

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pliska
LandBulgarias flagg Bulgaria
OblastSjumen
Postnummer9920
Areal34,36 km²
Befolkning892[1] (2024)
Bef.tetthet25,96 innb./km²
Høyde o.h.145 meter
Kart
Pliska
43°21′43″N 27°07′31″Ø

Ruiner av basilikaen i Pliska

Pliska (bulgarsk: Плиска) er en by i Sjumen oblast i Bulgaria og landets første hovedstad. I nyere tid het byen Aboba men den ble omdøpt til Pliska etter at de arkeologiske utgravningene starta og den historiske byen ble oppdaget.

Det historiske Pliska[rediger | rediger kilde]

Pliska var Bulgarias hovedstad mellom 681 og 893. Ifølge en bulgarsk krønike ble byen grunnlagt av khanen Asparuch. Den omtales som Pliskusa av Georgios Kedrenos og Anna Komnena. Den hadde et areal på 23 km² og var omgitt av en vollgrav og jordvoller. Den indre festningas vegger var 2,6 meter tjukke og omkring 12 meter høye.

Pliska ble inntatt av den bysantinske armeen i 811, men de ble snart slått tilbake av khanen Krum i slaget ved Pliska. Khan Omurtag førte inn håndverkere og kunsthåndverkere for å forbedre byen. I 886 grunnla Boris I Pliskas litterære skole (etter 893 Preslavs litterære skole) som ble leda av Naum av Preslav.

892 skjedde det et hedensk opprør i byen, som var leda av kung Vladimir. Etter at opprøret hadde blitt slått ned ble Vladimir avsatt og Boris Is tredje sønn, Simeon, ble satt på tronen. En av hans førsta beslutninger som konge var å flytte hovedstaden til Preslav, en befesta by i nærheten av Pliska, antageligvis på grunn av den sterke hedenske innflytelsen i den gamle hovedstaden.

Pliskas betydning sank gradvis i løpet av 900-tallet siden makta og tilganger ble samla i Preslav. Byen ble ødelagt under angrepa fra de kievske russerne og Det bysantinske riket mellom 969 og 972, og ble ikke bygd opp igjen.

Ruinene av byen Pliska ligger 3 kilometer nord for den nåværende byen Pliska. Stedet hvor byen lå er i dag et nasjonalt arkeologisk reservat.

Dagens Pliska[rediger | rediger kilde]

Under det osmanske styret hadde den byen som siden 1947 ble kalt Pliska navnet Aboba. I 1925 ble navnet endra til Pliskov, en variant av det nåværende navnet. Byen har en befolkning på 1 124 innbyggere og ligger 146 meter over havet i regionen Sjumen ved den sørlige enden av Ludogorieplatet. Den ligger omtrent 400 kilometer nordøst for Sofia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]